Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala smaker på menyn

/

Smaklustmässan i Stockholm närmar sig och denna gång ska även Gävleborg delta. Under fredagen var Carina Brydling från Svenska kocklandslaget i Orbaden för att skapa menyer baserat på råvaror från länet – menyer som ska ge en smak av Gävleborg på mässan som arrangeras i augusti.

Annons

Carina Brydling är en av 13 medlemmar i Svenska kocklandslaget och hennes hjärta klappar lite extra för de lokalproducerade råvarorna. I februari fick Carina chans att träffa ett 50-tal av länets matproducenter för att ta del av deras produkter. Sedan dess har kocken grunnat på olika menyförslag och rätter som man kan använda för att ge en smak av länet.

- När jag träffade producenterna kände jag att många inte alls hade det självförtroende som de borde ha. Några har ju vunnit SM-medaljer i mathantverk men vi måste ändå stärka deras självförtroende, säger Carina Brydling.

I fredags var det dags för ett nytt hälsingebesök för kocken och denna gång skulle rätterna tillagas för att provsmakas av bland andra producenterna själva.

- Många kockar vill använda sig av lokalproducerade råvaror men det är inte alltid så lätt. Många producenter har så fullt upp med produktionen att de inte hinner marknadsföra sig. Därför är det viktigt för alla att vi bildar nätverk, säger Carina Brydling.

Brydling är från Jämtland och har drivit en krog i Åre med inriktning på lokal mat. Inför förra Smaklustmässan var hon engagerad för Jämtlands räkning och denna gång är hon ansluten till Mälardalen. Men hon delger gärna sina kunskaper till Gävleborg inför årets upplaga.

- Sverige har ett fantastiskt skafferi och från Gävleborg har jag inspirerats av skogsmatskulturen, som kolbullar och korn. Många produkter i sig är mycket smakrika men man kan göra egna varianter av till exempel ostkaka och servera den med glögg och jordgubbar, säger hon.

Riktigt vad som kommer att finnas på menyn under Smaklustmässan är ännu inte klart. Men gårdagens meny bestod av fyra rätter som startade med gravad lax med ost och rotfrukter, fortsatte med Korn-otto med getfilé, sedan lamm med palsternackscremé och ostkaka som avslutning.

- Vi vet att turister gärna äter den mat som är specifik för platsen. Men det stärker även självförtroendet för ortsbor att fler gillar "deras" mat, säger Carina Brydling.

Mer läsning

Annons