Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logdans blir nostalgitripp

/
  • Janne Sandström och Yvonne Åhlund vid en av affischerna från ett av Sven-Erics framträdanden på 80-talet. Den då Hudiksvallsbaserade orkestern var ett av de band som spelade varje säsong. I dag finns de nuvarande orkestermedlemmarna i Stockholm.

Om drygt en vecka återuppstår Hambologen "på riktigt" – om än bara för en kväll. Och vilken dansorkester skulle stå på scenen om inte Sven-Erics, som nästan var husband på Granbos nöjeseteblissement när det begav sig på 70- och 80-talen.

- De bad faktiskt själva om att få komma, säger Yvonne Åhlund hos arrangören Bright River Cruisers.

Annons

För 39 år sedan, 1970, startade Karl-Ivar Skoglund och Lennart Malm från Kilafors Hambologen vid gården Jon Pers och drev den i bolaget Hårga Nöjes AB. Dessförinnan hade de under några år också ansvarat för Hårgalogen.
Det här var verkligen logdansernas tid. I Bollnäsområdet fanns också Jönses loge i Herte som konkurrent i samma division.

Men onsdags- och lördagsdanserna under sommaren var vikta för Hambologen.
Profilen var ung och publiklivet runt parkeringen var ofta lika stor som inne på logen.
- Idag är den gamla stampubliken i medelåldern. Och nu får den verkligen chansen att minnas, säger Yvonne Åhlund och Janne Sandström i BRC.
Logen ser också fortfarande ut som under storhetstiden. Allt är egentligen intakt och dansbandsaffischerna på väggarna skvallrar om att 1986 var den sista riktigt stora nöjessommaren, innan motionsdanser och bingo tog över.
Där hänger de på rad, Five Teddys, Leif Engvalls, Thor-Görans... Och så då Sven-Erics som spelade här massor av gånger och som hade stora framgångar på Svensktoppen med bland annat listettan Natten har sin egen saga.
- Om de inte tagit initiativet hade vi egentligen tänkt vänta med danskvällarna till nästa sommar, men nu kör vi i alla fall, säger Yvonne Åhlund.

Den historiska nostalgikvällen blir den 29 augusti, alltså på lördag i nästa vecka.
700 biljetter har skickats ut för förköp och det har ordnats med busstransporter från Arbrå och Bollnäs.
Förr var det diskotek på nedre planet bredvid fiket. Men den här gången väljer raggarklubben – vars medlemmar inte direkt är kända för denna musiksmak – att följa den nygamla dansbandstrenden.
- Det känns som att tv:s Dansbandskampen ökat intresset också hos de yngre, säger arrangörerna.
Ett 30-tal personer ska se till att publiken får det trevligt.
- Faller det här väl ut så blir det minst två danskvällar även nästa sommar, säger Yvonne Åhlund och Janne Sandström.

Men några hela säsonger med logdanser planeras inte inför framtiden.
- Det här är ju i första hand vår klubblokal och vi behöver plats för de egna aktiviteterna, säger BRC-medlemmarna, som lagt ned mycket jobb på att få logen i skick.
Stenstolparna i lerjorden har fått lyftas för att byggnaden inte ska sjunka och toaletterna har förbättrats. Nu hoppas man på publikinvasion om en vecka.

Mer läsning

Annons