Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning för Hanna

/
  • Hanna Elias flydde från Eritrea 2005 och hon fruktar för sitt liv att bli avvisad till hemlandet. Hennes barn Klara och Rut har aldrig varit i Etiopien
  • När Hanna Elias tänker på fängelset i Etiopien kommer tårarna. Nu ska hon söka nytt uppehållstillstånd och Sven Lindström från Arbrå-Undersviks Kristna råd stöttar henne och barnen Klara och Rut så mycket han kan.

Hanna Elias har fått nytt hopp om att få stanna i Sverige med sina barn. Nu ska hennes asylärende tas upp på nytt av Migrationsverket eftersom hennes tidigare beslut om avvisning till Etiopien har preskriberats.

Annons

Hanna Elias flydde från ett fängelse i Etiopien 2005, där hon satt för att hon tillhörde det oppositionella Kenjtpartiet. Efter tio dagar lyckades hon muta sig ut. Hanna flydde till Kenya och vidare till Sverige. Först hamnade Hanna i Älvsbyn och där träffade hon en man från Eritrea. De fick två barn, Klara och Rut, som i dag är fem och tre år gamla.

I dag bor Hanna och barnen i en tvårumslägenhet i Arbrå, som de delar med en annan familj. Pappan jobbar i Stockholm och kommer upp till familjen på helgerna. Ingen i familjen har fått uppehållstillstånd.

För fyra år sedan nekades Hanna att få stanna i Sverige. Hon skulle skickas tillbaka till Etiopien.

Men polisen kom aldrig och hämtade Arbråfamiljen. Eftersom det nu har gått fyra år efter beslutet och det inte är verkställt har det upphört att gälla, det har preskriberats av Migrationsverket.

Så nu kan Hanna söka uppehållstillstånd igen.

- Jag åkte aldrig till Etiopiens ambassad och hämtade resehandlingarna. Jag kan inte åka till Etiopien med mina barn, de är födda i Sverige och kan bara svenska. Vi har inget i Etiopien. Jag är född i Etiopien och deras pappa i Eritrea, två länder som ser varandra som fiender, säger Hanna och skakar på huvudet.

Närmast ska Hanna samla ny kraft. I oktober ska hon tillsammans med advokat Tryggve Emstedt och en tolk träffa Migrationsverket i Gävle och göra en komplett ansökan om uppehållstillstånd.

Mer läsning

Annons