Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ljusnan har faktiskt hämmat oss i 30 år"

/
  • Under tisdagen kan allmänheten träffa samhällsplanerare Erik Nordgren på biblioteket i Kulturhuset.

Fler bostäder närmare Ljusnan, stora områden fredade från vindkraft och säkra vandringsvägar för lax. Det är några av punkterna i det förslag till ny översiktsplan för Bollnäs kommun som nu ställts ut på biblioteket.

Annons

– När det kommer exploatörer som vill bygga någonting så är det bra att ha en beredskap, att kunna peka på hur kommunen vill utvecklas, säger Erik Nordgren, samhällsplanerare på kommunen och projektledare för den nya översiktsplanen.

Under tisdagen kommer han att finnas på plats i biblioteket för att svara på frågor från allmänheten.

En översiktsplan är enkelt uttryckt kommunens framtidsplaner för marken och vattnet inom kommungränsen. Men den nuvarande planen har inte uppdaterats sedan 1990 och är i flera avseenden hopplöst omodern.

Enligt Erik Nordgren själv är det viktigaste i den föreslagna planen saker som har med älven Ljusnan att göra.

– Att Bollnäs ligger vid Ljusnan har faktiskt hämmat oss i 30 år. Nu vill vi vända det till en fördel i stället.

Under många år har Ljusnan omfattats av ett utvidgade strandskydd, som gjort att man inte fått bygga bostäder och annat närmare än 200 meter från älven.

Men i vintras minskade länsstyrelsen strandskyddet till 100 meter längs stora delar av Ljusnan. Och kommunen har mer långtgående planer än så. Vid ett antal så kallade LIS-områden – landsbygdsutveckling i strandnära områden – ska man få bygga ännu närmare.

Dessutom vill man titta på möjligheterna för att bygga säkra vandringsvägar för fisk, så att de kan ta sig förbi vattenkraftverken. Förhoppningen är att Ljusnan då ska fyllas med laxöringar och bli ett attraktivt turistmål för sportfiskare.

Vindkraftens framtid i kommunen är en ständig källa till politisk osämja. Därför har man tagit ett nytt grepp. I stället för att peka ut områden där vindkraft ska byggas så har man markerat var man inte vill ha några kraftverk. Och det är större delen av kommunen, framför allt längs Ljusnan och Voxnans dalgångar och områden som är inom synhåll därifrån.

Den som vill komma med synpunkter på översiktsplanen har fram till den 15 september på sig. Sedan är det dags för den politiska processen att ta vid igen.

– Om allt går väldigt smidigt kan kommunfullmäktige anta översiktsplanen i december, säger Erik Nordgren.

Mer läsning

Annons