Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusnan bjöd på frukost och musik

/

Det här var dagen då jubilerande Ljusnan bjöd på allt. Även regn. Flera hundra kom till frukostbuffén på förmiddagen. De verkliga "vinnarna" var förstås de som hann med sin frukost innan regnet började stänka runt halv tio och de som kom en stund före stängning då regnet - simsalabim - plötsligt bara drog bort.

Annons

Men vadå, egentligen, lite regn och lite "utspädd" frukost - vi har ju vant oss vid det mesta den här sommaren.

Alla fick sin dagsfärska favorittidning, den ingick också i frukosten, och sedan var det bara att diskutera nyheterna med de som ville höra på.

En frågesport med portalhändelser ur Ljusnans 100-åriga historia lockade många då frukosten var avnjuten.

Märta Holm tackade för maten. Och tidningen. Hon har haft Ljusnan i 64 år.

- En morgon utan Ljusnan är helt otänkbar. Och det här var inte dumt det heller.

Så tog sig Märta in mot gågatan. Klockan närmade sig affärsöppning.

Prick tolv var det dags för Ljusnans folkfest på Brotorget med dansare och artister, både unga och lite äldre och kända och okända, grupper och soloartister. Torget var nästan proppfullt. Solen stekte. Musiken flödade. Folket njöt.

Då kom regnet. Fast det var förstås mer av ett syndafall. Torget tömdes, människorna flydde till närmaste affär eller närmaste tak.

Det tog en kvart. Sedan avtog skyfallet och torget fylldes med folk igen. Resten, hörni, resten var verkligen rena rama festen. Kanske ska vi tacka Pelle med två och nån till för att det blev finväder igen - de sa i alla fall att de skulle spela bort skitvädret...

Gamle Bebop-sångaren Tomas Froms, till vardags sportchef på Hälsingetidningar men den här jubileumsfestliga dagen konferencier, startade den sex timmar långa musikshowen med gamla tophiten Jag tror jag ska gå nu.

- Men gå inte, sa Froms direkt efter numret. Vi har verkligen allt kvar.

Från Hollywood hörde en viss Peter Stormare av sig. Han gratulerade 100-åringen.

- Avståndet gör mig bara mer patriotisk, kanske åldern också. Jag läser Ljusnan varje dag på nätet, det är ett måste. Grattis och må ni leva i hundra år till, minst.

Då applåderade torget.

Lite senare var det dags för nästa Hollywood-export, Victoria Silvstedt. Hon skickade pussar och kramar till alla därhemma.

Då applåderade torget igen.

Plötsligt dök Alftas superstar Nina Söderqvist upp. Vaddå, hon var ju inte med på artistlistan, skulle hon också..?

- Nej, jag är bara här och tittar och myser. Jag har en gnutta ledigt. Vilken härlig musik!

- Ljusnan fyller hundra hela det här året, sa Tomas Froms. Ta för er. Förresten, ni har väl sett vårt nymålade hus, visst blev det snyggt?

Och så applåderade torget. Igen.

* Bollnäs Blås laddade med Flottarkärlek.

* Bröderna Bertilsson, Pelle och Lasse, får alltid till det.

* Hälsinglands dansteater gjorde flera nummer - framför scenen.

* Knattarna från Bollnäs/Ovanåkers suzukiförening fyllde hela scenen.

* GE-klaven går alltid hem. Den här gången rundade de med Björn Skifs Hooked on a feeling.

Det skulle kännas fel att inte rabbla artistlistan den här mycket speciella tisdagen på Brotorget. Alltså: Linda Netsman, Bollnäs Blås, Bröderna Bertilsson, Björn Sjöberg, Suzukielever från kulturskolan, Echo, Pelle med två å nån till, Peder Olsén, Martin Mick, AnnaSara Dahrén Formgren, Simon & Adam Skogh, Lena & Staffan Jonsson, GE-klaven, Håkan "Boris" Höglund, Kones, Christer Malmgren, Hanna Hedkund med delar av team Hanna-kören, trollkarlen Jakob, Hälsinglands dansteater och husbandet under ledning av Pelle Larsson som också producerade

Alla bidrog.

Och Hanna och kören satte en storslagen punkt.

Skrev vi att allt var gratis?

Mer läsning

Annons