Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktiga i vården

/
  • Mette Myhrberg och Ann-Britt Eriksson är biomedicinska analytiker, ett av vårdens mer okända yrken.

De syns inte men finns i allra högsta grad. De är biomedicinska analytiker och deras jobb är livsviktiga för vårdens säkerhet och kvalitet. I Bollnäs-Söderhamn jobbar 22 personer på kliniskt-kemiska labbet.

Annons

Längst ner i en korridor på Bollnäs sjukhus ligger kliniskt-kemiska labbet. Dörren är låst med kod. När man kommer in möts man först av en lucka. Här lämnas proverna in som ska genomgå en grundlig undersökning.

Men vem som helst släpps inte in i själva labbet. Här är säkerheten och kontrollen viktig. Vi får skriva in oss i en gästbok och anteckna syfte såväl som klockslag för ankomst och utgång.

Det känns tryggt. Säkerhet är a och o här där man handskas med prover som i förlängningen talar om hur vi mår, vilka sjukdomar vi har och hur vi ska behandlas.

De som jobbar här är legitimerade biomedicinska analytiker. Bara på labbet i Bollnäs gör man 500 000 analyser per år. Det gör ungefär 1000 analyser per dag.

Men det är långt ifrån den arbetsmiljö som man kanske föreställer sig i ett labb. Högteknologin har tagit över, numera tar datorer och analysapparater över mikroskåp och vätskeblandningar. Men utan människans övervakning och tolkningsföreträde skulle aldrig resultaten kunna säkras.

Idag, 15 april, är det faktiskt den internationella yrkesdagen för Biomedicinska analytiker. Läs mer om deras jobb och se fler bilder i Ljusnan imorgon!

Mer läsning

Annons