Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarligt med överfull skolbuss

En överfull linjebuss - alltså ingen regelrätt skolskjuts - med elever från Rengsjö och Växbo har fått ett antal föräldrar att ilskna till.

- Vi anade att det skulle bli så här. Och det har vi framfört till ansvariga inom kommunen vid flera tillfällen, säger Patrik Halvarsson.

Annons

Linjebuss 78 plockar upp många elever från Rengsjö och Växbo som ska in till Bollnäs - det är allt från förskolebarn till gymnasieelever.

Bussen har 55 bältade sittplatser.

- På tisdagsmorgonen var var det cirka 70 elever på bussen. Det är hur galet som helst, säger Patrik Halvarsson. Vem tar ansvar om bussen tvingas tvärbromsa för en älg? Och småbarnen, som ofta tvingas stå, flyger mot framrutan som mänskliga torpeder?

- Visserligen, säger Patrik Halvarsson, är det sagt att de lite större ska ge sittplats till de yngsta. Men småttingarna vågar inte säga till.

Patrik Halvarsson har två söner i bussen varje morgon: Carl i fjärde klass och Hjalmar vid Lust och lära.

Petra Jernberg har Leo, som är sex år. Han var sjuk på tisdagen. Petra vet inte om hon vågar släppa iväg honom ens då han blir frisk om det blir fortsatt kaos på linje 78.

Britt-Inger Dobbrown, skolskjutsansrig inom Bollnäs kommun, har ett svårt pussel att lägga. Varje år.

- Det kan alltid bli fel. Det är egentligen först efter några dagar som bilden börjar klarna.

Dobbrown säger att hon ska titta på problemet omedelbart.

* Hur omedelbart?

- I morgon, läs idag, sitter jag på den där bussen. Jag vill se hur det ser ut. Jag är ofta ute på turer för att titta till.

Clas Olsson, planeringssekreterare inom kollektivtrafiken, säger att självklart ska små barn inte behöva stå i bussen ända in till stan.

Britt-Inger Dobbrown har ingen annan uppfattning. Hon har, i ett tidigare skede, pratat med ansvarig chef på KR Trafik, det bolag som trafikerar linjen.

- Jag föreslog att, om det är schematekniskt möjligt, samma chaufför skulle ratta bussen på den här turen veckorna igenom. Det är bra om det är samma chaufför. Då blir han och eleverna bekanta. Det ger trygghet.

- Det är inte olagligt med ståplatser inom linjetrafiken. Men det är självklart inget som vi ska eftersträva, säger Clas Olsson.

Britt-Inger Dobbrown gör sitt andra år som skolskjutsansvarig. Hon minns fjolåret. Det var problem då också.

- Det är många som ringer och har frågor och synpunkter. Men det är bra med kontakter. Jag lyssnar och försöker förklara. Direkta felaktigheter ska vi förstås rätta till. Ge oss några dagar bara, så.

Mer läsning

Annons