Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet blir värre för elallergiker

/
  • En idyll tycker många, men Ing-Marie Granath skulle inte bo helt utan el i ett hus mitt ute i skogen om hon slapp.

Det kom smygande redan för 28 år sedan när Ing-Marie Granath jobbade på ett bageri. Men då kunde hon inte förstå att smärtorna i kroppen kunde kopplas samman med el. I dag bor hon och sambon i ett hus ute i skogen, så långt ifrån el och mobiltelefoner man kan komma.

Annons

Här bor Ing-Marie Granath och Lennart Wahlgren sedan fem år tillbaka. Men för dem är livet ute i skogen ingen idyll utan ett måste.

Båda är elöverkänsliga och har tvingats fly master, det trådlösa elnätet, datorer, tv-apparater och all annan elektronik som nästan har blivit ett måste för att de svenska hemmen ska fungera.

– Visst är det fint här ute, men jag skulle inte bo här frivilligt året om jag inte var tvingad, säger Ing-Marie och slår sig ner vid köksbordet.

brinner några vedträd för att hålla värmen, och stearinljus och ficklampor finns det gott om. förstod vad det var frågan om från början. Inte ens när hon började må illa och spy när hon satt framför datorn ville hon inse.

Det var först efter en tågresa till Stockholm hon började lägga ihop ett plus ett. När hon kom fram hade hon en sådan hjärtklappning att hon trodde att det var färdigt för bårhuset. Två dagar senare blev hon också inlagd på sjukhuset för att undersöka vad som orsakade hennes ohälsa.

både hon och Lennart sjukpensionärer.

Men att det rör sig om elöverkänslighet syns sällan i statistiken eftersom överkänsligheten ofta göms bakom andra diagnoser.

De elöverkänsliga upplever att det blir allt svårare att hitta en frizon.

Det senaste riksdagsbeslutetbeslutet om att byta ut glödlampan mot lågenergilampor innebär att de måste vidta ännu fler skyddsåtgärder eftersom de nya lamporna utsöndrar mer strålning än lysrör.

– För oss är det här rena döden. Men som vanligt är det ingen som har frågat Elöverkänsligas förbund om råds. Det är sådana här gånger det känns extra tungt, suckar Ing-Marie.

n lösning själva.”

Mer läsning

Annons