Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livat och glatt vid nya "gårn"

/
  • Disa Larsson, Sofie Törnberg och Solina L–Magnusson tror att det blir lugnare i Kilafors nu.

Under tre år har Kilafors stått helt utan fritidsgård. Därför jublades det lite extra när den nya "gårn" – som det stod på inbjudningen – invigdes på torsdagseftermiddagen.

- Nu behöver vi inte längre hänga utanför Hambogrillen på kvällarna, konstaterade Sofie Törnberg, 15.

Annons

Tillsammans med kompisarna Disa Larsson och Solina L–Magnusson deltog hon i öppningsfesten. Men ännu fler var förstås på plats. Hela lokalen var välfylld av elever, lärare, fritidspersonal och politiker.

Klippte invigningsbandet gjorde Ingrid Hammarberg (FP), ordförande i kommunstyrelsens utskott för kultur- och internationella frågor.

- Ni ungdomar är oerhört viktiga. Vi har jobbat länge och intensivt för att försöka hitta en ny lösning för en fritidsgård i kommunal regi i Kilafors. Nu har vi lyckats tack vare ett nära samarbete med skolans ledning, framhöll hon.

Den nya fritidsgården är inrymd i skolans gamla uppehållsrum. Lokalen har fräschats upp med delvis ny inredning och nya spel, men det har ändå höjts en del kritiska röster mot att ha fritidsgården i en skolmiljö.

Men Ingrid Hammarberg såg det inte som en slutpunkt.

- Vi jobbar vidare med att utreda andra lokaler, det här kan betraktas som ett delmål, betonade hon.

Fritidsgården ska hålla öppet under måndags- och onsdagskvällar. Verksamheten kommer att ha kommunanställda fritidsledare. Det hela förstärks med ytterligare en halvtidstjänst.

Kilafors fritidsgård är den fjärde som drivs av kommunen. De övriga är fritidsgården i Arbrå, fritidsgården i kulturhuset i Bollnäs och Gumpels vid Bollnäs gamla SJ-område.

I Kilafors har det funnits kommunala fritidsgårdar även tidigare. Den senaste lades ned för 12 år sedan, alltså 2000. Därefter fanns den fritidsgård som drevs ideellt av en föräldraförening fram till 2009.

De senaste åren har det ibland varit oroligt i samhället under kvällstid, vilket en del förklarat med bristen på ungdomsaktiviteter.

Sofie Törnberg, Disa Larsson och Solina L–Magnusson tror att det kan bli lugnare nu.

- Ja, så blir det säkert.

Mer läsning

Annons