Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten risk för parasit

/
  • Den ser oansenlig ut, men på Granberg i Bollnäs finns en jättelik vattenreservoar under marken dit vattnet från Flästa pumpas upp innan det distribueras ut i ledningsnätet. Vattentornet i Ren togs ur drift redan på 1960-talet.

Först drabbades Östersunds dricksvatten. Nu misstänks samma sak ha hänt i Skellefteå. Men risken för att vattnet i Bollnäs och Ovanåker ska förorenas av parasiten cryptosporidium bedöms som liten.

Annons

- Det mesta av vattnet i de större vattenverken hos oss är grundvatten. Problemen finns i huvudsak där det också tas ytvatten från sjöar och älvar, säger miljöinspektör Björn Walldén i Bollnäs.

Det är bara i två större vattenverk som grundvattnet ibland förstärks genom så kallad konstgjord infiltration av ytvatten från rinnande vattendrag.

Det handlar dels om Alftas vattentäkt Raskes i Runemo, dels om vattenverket i Löten i Kilafors. Där finns det möjlighet att komplettera grundvattentäkterna med vatten från Voxnan, respektive Gällsån.

- Eftersom vi också har skyddsbarriärer med ultraviolett strålning i vattenverken så förhindras spridning av bakterier. Det är ett effektivare skydd än klorering. Risken för att vi ska drabbas av den här parasiten är minimal, säger livsmedelsinspektör Carina von Knorring i Ovanåkers kommun.

Vattnet från Voxnan pumpas först upp på en ås och får sjunka ned som ett komplement till det naturliga grundvattnet. Det tas alltså inte direkt från älven.

Björn Walldén ger lugnande besked också för Kilafors.

- Så vitt jag vet har inget vatten tagits från Gällsån de senaste fem åren. Grundvattnet från täkten i Västansjö har räckt för att klara vattenförsörjningen till verket i Löten.

I Bollnäs kommun finns fem kommunala vattentäkter. Den stora huvudvattentäkten ligger i Flästa, varifrån vattnet transporteras till centrala Bollnäs i ett slutet system och pumpas upp till vattenreservoaren på Granberg. I Ovanåker kommer vattnet i centrala Edsbyn från grundvattentäkten i Gammel-Homna. Totalt finns det sju kommunala vattentäkter i Ovanåker.

- Det är en försvinnande liten risk för spridning av parasiter i vårt område. Vid enstaka tillfällen har det någon gång hänt att avloppsledningar kopplats in på dricksvattennätet. Men då handlar det ju om mer extrema misstag, säger Björn Walldén.

I Kilafors har det emellanåt funnits problem med missfärgningar av vattnet. Orsaken tros vara att avlagringar av järn och mangan i ledningsnätet rivits loss genom tryckstötar.

Mer läsning

Annons