Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten frist för irakiska paret

/

Svårt njursjuke Peter Yacob, som hotas av utvisning till Polen, har fått en liten frist. Sammanträffandet med gränspolisen från Söderhamn, som skulle ha skett i måndags, är uppskjuten till kommande måndag. Samtidigt förbereder också lokala politiker en aktion för att visa sin solidaritet med det irakiska paret.

Annons

Peter Yacob och hans hustru Mekaeel Fatohy flydde från Irak i slutet av förra året. Anledningen var deras kristna tro. De flydde via Turkiet och resan tog hårt på Peter Yacob och han tvingades till dialys i Polen.

Därmed blev han också registrerad i Polen och enligt Dublinförordningen, som Migrationsverket går efter, ska flyktingar söka uppehållstillstånd i det land de första registreras i.

Den 1 december sökte paret asyl i Sverige, men fick avslag. Ett överklagande har lämnats in, men Migrationsverkets beslut står fast.

I måndags skulle gränspolisen i Söderhamn träffa Peter Yacob och Mekaeel Fotohy, men mötet blev inställt.

- Mötet sköts upp till kommande måndag, så vi har fått lite respit, säger Sven Lindström, ordförande i Forsbrokyrkan och parets kontaktperson.

- Vad jag vet i övrigt är att de ska byta lägenhet. De har bott tillsammans med en annan familj, som nu fått uppehållstillstånd. Därför får de flytta nu.

Det irakiska parets ombud är advokat Tryggve Elmstedt, Gävle. Han konstaterar att det här är ett typfall på hur illa sådana här ärenden sköts. Och hur slentrianmässigt man följer Dublinförordningen.

- Sverige har ju rätt att ta upp ärendet och besluta helt själv, men man följer minsta motståndets lag och bara följer förordningen, säger Tryggve Elmstedt.

- Det här är ett sådant angeläget ärende att det borde prövas av Sverige. Dessutom finns det en regel som säger att om man lever öppet och det gått sex månader sedan mottagarlandet, i det här fallet Polen, sagt ja till att ta emot en flykting, så blir det Sveriges ärende. Polen sa ja i maj ,så det är knappt två månader kvar. Bara av den anledningen borde paret få stanna till dess.

Fallet berör och nu har även lokala politiker börjat engagera sig. Tanken är att göra ett uttalande där de politiska partierna visar sin solidaritet med det irakiska paret. Och att det är orättfärdigt att skicka iväg dem.

Mer läsning

Annons