Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litar inte på landstinget – väljer att föda hemma

/
  • För 2,5 år sedan föddes dottern Charlie. Den här gången väljer Monica och Jon Wall en hemförlossning.

– Det är djurplågeri att transportera dräktiga kor strax före förlossningen. Men kvinnor ska sitta i bil i flera mil och kanske inte ens få plats på en klinik. Det är att begå våld på kvinnor, säger Monica Wall.
Hon har bestämt sig för en hemförlossning – för att slippa stressen och osäkerheten.

Annons

Historien om tvillingmamman i Söderhamn, som nekades förlossning i sex städer, får ringar på vattnet. Nu vittnar fler om rädslan för att inte få hjälp när barnet är på väg ut.

I november flyttade Monica Wall och maken Jon till Bollnäs kommun, tillbaka till hans rötter. Sedan några månader tillbaka bor de i Hovsätter mellan Arbrå och Vallsta.

Med sig i bagaget har de en förlossning i Stockholm som satt spår. Makarna blev portade i dörren trots kraftiga värkar. Orsaken var platsbrist, det var fullt på flera kliniker i huvudstaden.

– Det pratades till och med om Nyköping, men till sist fick vi komma till Södertälje. När vi fick ett rum var toppen på barnets huvud redan ute och bara 13 minuter senare är vår dotter Charlie född, säger Monica.

Den 30 september beräknas deras andra barn komma till världen. Eftersom den första förlossningen gick så fort vågar de inte chansa på att bli portade i dörren på någon av förlossningsklinikerna.

– Jag tror inte ens att jag hinner fram, det tar till exempel nästan en och en halv timme från dörr till dörr om vi väljer Gävle. Det är väldigt stressigt att göra allt värkarbete i bilen och stressen är inte bra, vare sig för mig eller för barnet. Sen har ju barnmorskor i Gävle sagt (i en artikel i Arbetarbladet) att de inte längre kan upprätthålla patientsäkerheten på grund av personalbrist.

Erfarenheten från den första förlossningen – och oron över att inte få hjälp den här gången – får makarna Wall att välja hemförlossning.

– Det ska finnas mycket trygghet kring en förlossning och jag tycker inte att landstinget kan leverera det, säger Jon.

De tar istället hjälp av en doula, en kvinna som har tio års erfarenhet som doula och som har varit med vid flera förlossningar.

– Vi har planerat förlossningen i detalj. Doulan, som bor i Bollnäs, har "jour" två veckor före beräknat förlossningsdatum och fram till barnet föds. Det är bara att ringa på henne när förlossningen sätter i gång, så kommer hon hem till oss.

Monica och Jon har betalat doulan ur egen ficka.

– Nu känns det så skönt, jag behöver inte längre stressa upp mig inför förlossningen. Men jag hade faktiskt önskat bättre gehör från vården, säger Monica Wall.

Makarna hoppas på att fler familjer träder fram och kräver en förändring.

– Om det nu är så viktigt att föda barn på en förlossningsklinik, får nog landstinget se till att det inte är 10-15 mil till närmaste klinik och att det inte är fullbelagt när man kommer dit, säger Jon Wall.

Läs även:

Chefen: "Inte osäkert att föda barn i länet"

Tidigare artikel: De nekades plats på förlossningen

Mer läsning

Annons