Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus Larsson bjöd upp till chokladfylld fest

/
  • Linus Larsson, finalklar för Hela Sverige bakar, bjöd på chokladiga bakverk i Träkyrkan i Bollnäs.
  • Hela 10 kilo choklad har gått åt till alla bakverk Linus Larsson gjort till chokladprovningen.
  • Chokladpannacotta var ett av 12 bakverk besökarna på chokladprovningen fick smaka.
  • Choklad passar till det mesta.
  • För länge sedan använde Mayaindianerna kakaobönor som betalmedel.
  • Hélène Westelius, arrangör av chokladprovningen Death by chocolate.

Med bara en knapp vecka kvar till den stora finalen i Hela Sverige bakar besökte finalklara Linus Larson Bollnäs för att bjuda upp till en riktig chokladfest.
– Det har gått åt 10 kilo choklad till allt jag bakat i kväll så ingen kommer behöva gå härifrån utan att känna sig mätt och belåten, säger han.

Annons

Träkyrkan mitt i Bollnäs centrum är fylld till bredden med sötsugna besökare. I stora salen är långbord uppdukade med vita dukar och levande ljus. Vid varje stol är en kakelplatta fylld med små chokladbitar uppdukad.

Läs mer: Finalklart för Linus

Att det är kakelplattor och inte assietter chokladen ligger på finns det en baktanke med. Hélène Westelius, som arrangerar chokladprovningen har nämligen lyckats få hit en högaktuell kakelsättare, ingen mindre än Linus Larsson.

– Har velat göra ett event med honom i över ett år. Nu när han gått till final kände jag att det måste bli av. Efter den kommer han vara alldeles för upptagen, säger hon och tillägger att hon är övertygad om att Linus kommer att ro hem segern.

Kvällen börjar med en genomgång av chokladens historia från det att kakao sågs som en medicinsk råvara till hur vi ser på kakao i dag.

– Visste ni att kakaobönor var ett viktigt betalmedel för Mayaindianerna? En kanin kostade 10 kakaobönor, en kvinna fem, säger Hélène och får publiken att höja på ögonbrynen.

Läs mer: Linus bakar för hela Sverige

Men det är framför allt det som kommer efter historieföredraget som besökarna är mest nyfikna på – att få frossa i bakverk signerade Linus Larsson.

Här finns allt från macarons och whiskeypraliner till chokladpannacotta och vit chokladfudge med jordärtskocka.

– Den här är helt suveränt. Skulle kunna äta ihjäl mig, hörs från en man som är inne på sitt tredje varv vid buffén.

– Helt fantastiskt, hörs från en annan.

Linus minglar med besökarna, berättar vad det är han bakat och var han finner inspirationen till sina bakverk.

– Jag försöker peta in choklad i allt jag gör. Och det går faktiskt att få in det i det mesta, säger han.

Något han däremot inte avslöjar, men som alla vill veta, är hur det kommer att gå i finalen.

Läs mer: Så lyckas du med Linus Nutellatårta

– Det får ni se på torsdag, säger Linus med ett lurigt leende.

Louise Olenheim har fått chokladprovningen i födelsedagspresent av sin mamma. Hon är mer än nöjd.

– Det har varit intressant tycker jag. Sen är det ju roligt att få träffa Linus också, skrattar hon.

Kvällen avslutas med att en popcorn-tårta, som är ett av bakverken Linus gjort i tv-serien, lottas ut. Ett bakverk han vet går hem hos chokladälskare.

– Jag fick omdömet "konditorklass" på den här tårtan när jag gjorde den i tv, säger han stolt.

Mer läsning