Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingonfeber i skogen

/

De röda bären är hetare än hetast just nu. Lingonen glöder i mossan och plockarna går dubbelvikta. Ända efter ända skymtar bland tallarna på villande lingonmo. För nu är det lingonfeber!

Annons

Jaså, är det lingon i skogen nu?, undrar den ovetande Jamen, det är väl klart att det är lingon! Överallt är det lingon. När rapporterna om bra eller dåliga lingonår strömmar in får man ta dem med en nypa salt. Lingon finns det alltid så det räcker till ett hushåll.

Man kan drabbas av både blåbärsfeber och svampfeber, men ingenting är så lätt att plocka med sig hem som lingon. Om en familj tar med sig två bärplockare och en fikakorg, kan de med lätthet få ihop till årsbehovet av lingonsylt på några timmar.

Mona-Lisa och Kalle Eriksson som vi träffade efter Eriknäsbovägen, de bestämde sig för att vara ute i knappt två timmar. Mellan kvart över tolv och två hade de rafsat ihop varsin full hink med lingon. Det är 20 liter det.

- Vi plockar till husbehov bara, det har vi gjort i 45 år. Förr plockade vi och sålde också, men inte nu längre.

De är svettiga och belåtna. Hinkarna står i bakluckan och de är redo att åka hem. Nu ska det bli lingonsylt och lingondricka. Erik går ut i mossan och tar några tag till.

- Nä, nu måste jag sluta, säger han.

- Tänk när man var ung, då kunde man plocka tio hinkar hur lätt som helst!

Lingon växer i stort sett överallt i hela Sverige. Det är bara längst ner i södra Skåne och på Öland som det inte växer lingon. Och i eviga tider har vi använt dem i matlagning, till sylt och saft. De är hur enkla som helst att frysa in och ta fram när man vill göra ny sylt till exempel.

Och eftersom lingon innehåller benzoesyra behöver man inte ens tillsätta konserveringsmedel.

Men numera plockar långt ifrån alla lingon, trots att tuvorna nästan hoppar på en i varenda skogsdunge. Av bekvämlighet går vi till affären och köper den billigaste lingonsylten vi kan hitta, ofta utrörd med äpple.

Sverige exporterar mängder av lingon varje år, främst till Tyskland. Många plockar också och säljer till uppköpare. 9 kronor kilot är ett pris vi hörde härom dagen. På bärrenseriet tar de emot lingonen, väger dem och häller upp dem i tiokiloslådor innan de rensas på löpande band.

Gudrun Sedvall i Bollnäs exporterar lingon till släkt, vänner och bekanta. Alla som känner henne har nog fått någon burk lingonsylt någon gång eller några liter bär.

Hon skulle aldrig drömma om att köpa en burk lingonsylt i affären. Härom dagen var hon och maken Torbjörn ute i skogen. På en dryg timme hade de plockat fem stora hinkar. Femtio liter lingon i ett nafs.

Gudrun fryser in alla sina lingon. Sen tar hon fram vid behov och kokar sylt.

- Det finns inget lättare än att koka lingonsylt! Jag har plockat bär i hela mitt liv. När jag var barn hemma i Njutångers-Boda brukade jag plocka för att få ihop lite lite pengar till höstmarknaden i Hudiksvall. Sen åkte jag karusell!

Gudrun gör förstås lingonsylten efter eget huvud. Vill ni göra som hon så har ni receptet här bredvid.

Mer läsning

Annons