Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda nekas sjukintyg efter artikel

/

Linda Östlund, 29, är ledsen och förtvivlad.

När hon vände sig till psykiatriöverläkare Lars Andersson för att få ett förnyat sjukintyg fick hon till svar att hon skulle gå till arbetsförmedlingen istället.

"Hon hade ju gått ut i en artikel och sagt att hon mådde bra."

Annons

Vi har berättat om Linda Östlund tidigare (se länk).

Det var hon som slog larm om hur illa det hade blivit när RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, tvingades lämna villan på Vintervägen för att flytta in i aktivitetshuset.

Hon berättade också att föreningen fått henne att må betydligt bättre, sedan ett år tillbaka äter hon inga mediciner och klarar numera att bo i egen lägenhet.

Det skulle hon inte ha sagt.

I fredags fick hon ett brev från överläkare Lars Andersson som förklarade att det var bättre att hon vände sig till arbetsförmedlingen än att begära ett nytt sjukintyg av honom.

"Jag undrar om du har varit i kontakt med arbetsförmedlingen. Du har ju gått ut i tidningen och berättat om hur bra du numera mår", står det bland annat att läsa i brevet.

För Linda blev svaret ett ordentligt bakslag. Visst har hon kunnat sätta ut sina mediciner, men är långt ifrån frisk. Hon har diagnosen borderline vilket innebär att hon är personlighetsförändrad.

- Just nu mår jag jättedåligt, jag vet inte hur jag ska klara helgen på egen hand, säger Linda med tårfyllda ögon.

Inom psykiatrin i Bollnäs är det Inge Woxberg som är hennes kontaktperson. Han har tagit del av brevet och håller inte med Lars Andersson om att hon är frisk.

- Jag har tagit upp det här med överläkaren och nu har vi kommit överens om att Linda ska träffa honom personligen nästa vecka. Då kommer även jag att vara med.

Eftersom Linda Östlund har skrivit på en fullmakt som innebär att redaktionen tillåts ställa frågor om hennes sjukdomsbild, säger Inge Woxberg att han tror det kommer att ordna sig för henne. Att det slutar med sjukpension.

- Jag har svårt att tro att hon skulle klara av ett jobb.

När Linda Östlund har begärt förnyade sjukintyg har hon gått via Inge Woxberg och har oftast bara haft brev- och mejlkontakt med Lars Andersson. Trots det föreslår han att hon ska vända sig till arbetsförmedlingen för att få deras hjälp.

Så frågan är, sedan när ställer en överläkare diagnos utifrån en artikel?

Lars Andersson:

- Det har jag absolut inte gjort, nu har hon fått en tid för ett återbesök. Och då får vi se vad jag kan hjälpa henne med.

Varför nämner du artikeln i ditt brev då?

- Får man inte göra det? Jag läste att hon sa att hon mådde bra. Men om hon säger att hon vill bli förtidspensionär får hon väl berätta att hon inte mår så bra som hon har sagt, säger Lars Andersson.

Hur mötet kommer att sluta går det självklart inte att säga något om i dagsläget. Men helt klart har Linda Östlunds kontaktperson inom psykiatrin och överläkaren inte haft samma uppfattning om hennes sjukdomstillstånd.

Mer läsning

Annons