Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lenas och Brors son i krigszonen

/
  • Bror Zetterström och Lena Olsson bär på en ständig oro i vetskap om att sonen Joel befinner sig på en utsatt plats med stor risk för nya våldsdåd.

Våldet fortsätter att tillta i Afghanistan och torsdagens val ökar riskerna för attacker från talibanerna. För Lena Olsson och Bror Zetterström i Arbrå vållar det ständig ångest och oro. Anledningen är att sonen Joel Olsson, snart 26, finns med i den svenska utlandsstyrkan i staden Mazar-e-Sharif.

Annons

Varje dag, varje timme, varje stund är fylld av känslor.

- Det har ju hänt hemskt mycket i Afghanistan under sommaren. Som mamma upplever jag oron som oerhört jobbig, samtidigt som jag är stolt över att Joel har modet och är beredd att göra det här, säger Lena.

Familjen Olsson–Zetterström har en kluven inställning till att Sverige bidrar med militär personal till den Nato-ledda Isaf-styrkan.

- Joel har ju själv valt det här och vi stöttar honom till hundra procent. Vårt svenska förband har en viktig uppgift i ett stötta de demokratiska krafterna och bistå Afghanistans regering. Men när säkerhetsläget samtidigt försämras blir också alltsammans svårare, tycker Bror.

Lena Olsson och Bror Zetterström får hjälp av döttrarna Viktoria och Erika med att via Facebook hålla en någorlunda tät kontakt med sonen.

För en vecka sedan pratade mamma Lena med honom i telefonen.

- Han var lugn, men lät trött. Det var 37 grader varmt och han hade mycket kläder och utrustning att släpa på. De långa passen tär på krafterna fast han är så vältränad, säger hon.

Sedan i början av maj har Joel befunnit sig vid campen i Mazar-e-Sharif. Några mil därifrån blev den del av den svenska styrkan inblandad i en hård strid när de i slutet av juli var ute på patrulluppdrag. Vid attacken mot svenskarna dödades tre av angriparna.

Uppdraget för Joel Olssons del pågår till i december. I slutet av oktober har en hemresa utlovats under några dagar, men det inte helt klart att den blir av.

Mer läsning

Annons