Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Jonsson spelar på Newport Folk Festival

/
  • Lena Jonsson, Allison de Groot, Molly Tuttle och Brittany Karlson är The Goodbye Girls.
  • Lena Jonssons fiol kommer att ljuda på klassisk folk-mark på fredagen, då hon uppträder på Newport Folk Festival.

Nästan exakt femtio år efter ett av musikhistoriens mest omtalade framträdanden på Newport Folk Festival, är det dags för Bollnästjejen Lena Jonsson att spela på den legendariska festivalen.

Annons

Publiken på Newport Folk Festival trodde inte sina öron när Bob Dylan pluggade in elgitarren och drog igång låten Maggie's Farm. Att gå ifrån det akustiska till det elektriska just här i Newport sågs som ett oförlåtligt stilbrott av många i publiken, som började bua ut ikonen. Andra i publiken älskade vad de fick höra och jublade i stället.

Den här händelsen tilldrog sig den 25 juli 1965 och än idag ses Dylans framträdande i Newport som ett av musikhistoriens mest laddade och kontroversiella ögonblick.

Nästan på dagen femtio år efter Dylans "elektriska kontrovers" är det dags för Bollnästjejen Lena Jonsson att debutera på den klassiska festivalen i Newport. Fredagen den 24 juli kliver hon upp på scen som en av medlemmarna i amerikansk-kanadensisk-svenska kvartetten The Goodbye Girls.

– Jag ser fram emot det jättemycket, det blir speciellt att spela i Newport. Vi är ett ganska oetablerat band, både i USA och i Sverige, så det är stort att vi fått chansen till det här, säger Lena Jonsson.

1964 spelade Björn Ståbi och Ole Hjort, både legendariska fiolspelmän, på Newport Folk Festival. Nu för Lena Jonsson arvet vidare.

– Det har nog inte varit så mycket svensk fiolmusik där sedan Ståbi och Hjort, så det är väl på tiden nu säger riksspelmannen från Bollnäs och skrattar.

The Goodbye Girls återfinns i en lineup som består av tunga namn som Roger Waters, The Decemberists, Sufjan Stevens, J Mascis och Iron & Wine. Svenska akterna First Aid Kit och The Tallest Man On Earth tillhör också toppnumren i årets upplaga av Newport Folk Festival.

Lena Jonsson svävar en smula på målet på frågan om hur bokningen gick till.

– Vi hade en del spelningar på andra festivaler i USA, så antingen hade Newports arrangörer hört oss … eller också var det så att någon av oss i bandet skickade in något ... De vill ju i alla fall ha både etablerade namn och sådana som är up and coming, bara det är svängigt.

Newport Folk Festival är ett ganska rejält skyltfönster för vilken artist som helst.

– Ja, verkligen. Jag hoppas att det kommer att leda till fler spelningar, så att det rullar på.

Lena Jonsson ser förutom det egna uppträdandet fram emot möjligheten att checka in en del av det övriga utbudet på Newports scen.

– Vi blir bara där en dag, för vi har andra spelningar. Men jag ska försöka hinna med att se så mycket som möjligt, det är skitmycket bra artister på plats så det ska bli riktigt kul.

Lenas flyg landade på amerikansk mark i tisdags och första spelningen under The Goodbye Girls miniturné i USA skedde på torsdagen under Ossipee Valley Music Festival i Maine.

– Det var ett tag sedan vi spelade ihop senast, så det känns skönt att få en spelning innan Newport som en liten generalrepetition.

Mer läsning

Annons