Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättnad för handlaren i Löten

/
  • Lilian Edström som driver lanthandeln i Rengsjö är lättad över bidraget.

Det har varit tufft ett tag för lanthandeln i Löten. Nu kommer ett bidrag på 150 000 kronor.
– Det betyder jättemycket, säger butikens ägare Lilian Edström.

Annons

För två och ett halvt år sedan tog Lilian Edström över lanthandeln i Löten efter Nicklas Fredriksson. Hon förstod att det skulle bli en utmaning, men hade inte väntat sig att det skulle bli så tufft som det faktiskt varit.

I våras hade butiken det som svårast ekonomiskt, i sommar har det lättat något genom en ökad besöksnäring. Mejerivagnen – som funnits intill butiken och tillverkat närproducerad ost – har också gett lite skjuts.

Men nu kan handlaren Lilian Edström andas ut på riktigt för ett tag. Region Gävleborg har beviljat butiken ett bidrag på 150 000 kronor.

– Det här gör att vi kan fortsätta. I den här branschen är det svårt att överleva utan de här bidragen, konstaterar hon.

Enligt Lilian Edström är det svårt för de små handlarna att kunna konkurrera när det gäller pris och utbud.

Till skillnad från de stora livsmedelskedjorna har de ingen gemensam inköpare som kan pressa ner inköpspriserna. De små handlarna har heller inte tillgång till att köpa in vissa produkter som konsumenterna vill ha.

Många kunder sviker sin lilla lokala handlare och gör sina inköp i de större butikerna i stället. Lilian Edström tror inte att det är en plånboksfråga i första hand, utan handlar om lättja, bekvämlighet och att man inte ser vilka konsekvenser det kan få på längre sikt.

– Jag förstår om man inte kan handla allt hos oss, men om alla i området köpte sina basvaror här då tror jag att det skulle se annorlunda ut. Basvaror som mjölk, socker och mjöl är oftast heller inte särskilt dyrare än i andra butiker, säger hon.

Mer läsning

Annons