Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Latta Hedlund levde för musiken: "Otroligt tungt att han gått bort"

/

Musikern och Kilaforsprofilen Latta Hedlund har avlidit, 73 år gammal.
Kärleken till musiken förde han över till sina döttrar, artisterna Hanna och Lina Hedlund.

Annons

Lars-Göran "Latta" Hedlund växte upp i Bofara, Kilafors. Hans föräldrar var bönder och hade inget eget utpräglat musikintresse.

– Musiken får man ofta genom släktingar, men så var det inte för Lattas del. Han kom in på musiken och intresset för tradjazz själv, säger svågern Mats Söderqvist.

Det var den engelska tradjazzen som väckte Latta Hedlunds intresse och det blev inledningen på en lång musikkarriär. Han började spela med Göran Rahms kvartett i början av 1960-talet och blev en av de framstående i studentorkestern Phontrattarne under samma tidsperiod.

Latta Hedlund var medlem i en rad konstellationer genom åren. Han var med och startade Kilafors storband, spelade med Hudik Big Band och i Belles & Gubbs. Han låg också bakom Riverside jazzband, som spelar New Orleans-jazz.

Latta Hedlund hade fallenhet för att spela flera instrument, men det var trombon och banjo han riktade in sig på.

– Jag har aldrig träffat någon som velat spela så mycket som han. Han älskade att spela, det var då han trivdes som bäst. Och det finns i generna, eftersom han fick två döttrar (Hanna och Lina Hedlund) som blev stora inom showbusiness, säger Anders Lindblom.

Han har känt Latta Hedlund sedan tonåren och de har även spelat tillsammans.

– New Orleans-jazzen låg Latta närmast hjärtat, men han var öppen för all slags musik. Det är otroligt tungt att han har gått bort. Han spred trivsel omkring sig och var väldigt omtyckt. Även de som bara hade känt honom en kort stund kom ihåg honom.

Latta Hedlund bemästrade instrumenten inte bara musikalt, han var även skicklig på att vårda dem. Han var en instrumentlagare av rang som startade egen verkstad och kunder i hela norra Sverige lämnade in sina blåsinstrument på lagning hos honom.

Musiken var den allra största passionen, men Latta Hedlund hade också ett stort intresse för idrott. Han följde NHL-hockeyn intensivt och hade koll på både lag och spelare.

Hans eget utövande resulterade i en titel som distriktsmästare i dubbel i badminton.

Även om de flesta känner igen Latta Hedlund som musiker är det också många som minns honom som högstadielärare. Efter att ha utbildat sig i Uppsala undervisade han i engelska och franska, större delen på Gärdesskolan i Bollnäs. Han har även undervisat på Kulturskolan i Bollnäs.

Latta Hedlund var egentligen döpt till Lars-Göran, men var allmänt känd som Latta. Han spelade musik in i det sista.

– För tre veckor sedan var Belles & Gubbs i Sundsvall och då spelade han hur bra som helst, säger Mats Söderqvist.

Latta Hedlunds närmast anhöriga är makan Eva, döttrarna Hanna och Lina med respektive samt barnbarn.

Mer läsning

Annons