Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbil blockerar körfält på riksvägen – inte aktuell för flytt av Trafikverket

/
  • Lastbilen blev stående på Schenströmviadukten på måndagsmorgonen.

En lastbil fick på måndagsmorgonen motorhaveri på väg upp på Schenströmsviadukten. På eftermiddagen stod den fortfarande kvar i väntan på bärgning.
– Om den står omedelbart trafikfarligt, eller om den är ett vrak. Då kan vi flytta den direkt, annars tar vi i första hand kontakt med ägaren, säger Eva Nilsson vid Trafikverket.

Annons

I den olycksdrabbade korsningen vid Stadshuset blev det på måndagen extra svårkört. En lastbil som färdades norrut på riksväg 83 råkade vid klockan åtta ut för ett motorhaveri och blev stående, blockerandes ett av de två körfälten.

Läs också: Olycka i korsningen vid stadshuskorsningen i Bollnäs

Trafikverket hade på måndagseftermiddagen gjort bedömningen att bilen endast har en liten påverkan på trafiken och att det därför är ägaren av lastbilen som ska se till att den flyttas. När ett fordon står så att det utgör en trafikfara spärras däremot vägen av och Trafikverket ser till att bilen flyttas så snart det är möjligt.

Även polisen kan göra bedömningen att ett fordon står trafikfarligt och kontaktar då Trafikverket för att de ska se till att fordonet flyttas.

Läs också: Här ska två farliga korsningar bli en rondell

Eva Nilsson, handläggare och förvaltare för fordonsflytt på Trafikverket, berättar att det även finns en tre dygns-regel. Den träder i kraft och ett fordon inte uppfyller kriterierna för omedelbar flytt och har stått på samma plats under minst tre dygn i sträck. Om Trafikverket då inte har fått ägaren att flytta fordonet transporteras det bort.

Varje år flyttar Trafikverket omkring 1 800 fordon i Sverige.

Läs också: Trafikexperiment: "Vi vill veta hur bilisterna väljer"

Uppdatering (tisdag 07.50): Lastbilen transporterades bort vid 20-tiden på måndagen.

Mer läsning

Annons