Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låsta skoldörrar är bra – det tycker personal och elever

Torsbergsgymnasiet var en trygg skola redan innan dörrarna låstes. Det tycker både skolvärdar och elevrådsrepresentanten Anton Brickman. Ändå är de positiva till åtgärden.

Annons

En vanlig skoldag är det runt 1 300 elever som rör sig inne i Torsbergsgymnasiet på Gärdet. Många är gymnasieelever, andra går på KOMVUX eller läser SFI. Samtidigt finns det 13 olika dörrar som leder in till skolbyggnaden. Tills nyss var de alla öppna, men nu är det alltså bara två dörrarna vid huvudentrén som är det.

– Jag tycker att det är bra, för det håller folk som inte ska komma in här ute och det är enklare att ha koll på dörrarna som är öppen. Det gör det svårare för personer som i Trollhättan att ta sig in, säger elevrådsrepresentanten Anton Brickman.

Läs mer: Ljuständning i Bollnäs för offren i Trollhättan

Men det finns också andra fördelar som märks, bland annat vid den igenbommade dörren nära aulan.

– De flesta som röker ställde sig här utanför och när du kom i korridoren här så luktade det väldigt mycket rök. Det finns en hel del astmaallergiker som tycker det är jobbigt, säger Anton Brickman.

En annan förändring på skolan är att det finns två skolvärdar – Karin Nirs och Gustaf Häggeborg.

– Vi försöker hålla koll så att det inte kommer in folk som inte ska vara här. Städ har kallat oss för vakthundarna, men det var ett skämt, berättar Karin Nirs.

För skolvärdarna är knappast några patrullerande vakter, utan är en extraresurs som ska arbeta förebyggande och för en trygg skola.

– Fritidsledarna har inte så mycket tid, utan är här bara ett par timmar om dagen. Så vi vill försöka aktivera eleverna under rasterna så att de får något att göra och vi är ett extra stöd, berättar Gustaf Häggeborg.

Läs också: Rektor om skolmorden: "Krävs aktivt säkerhetsarbete"

Det har hänt att Torsbergsgymnasiet beskrivits som är en stökig skola på sociala medier, det är ingen bild de känner igen.

– På Facebook stod det nyss att skolan är ett tillhåll för narkotika, och när det skrivs sådana här dåliga saker blir det felaktigt dåliga vibbar kring skolan, säger Karin Nirs.

Elevrådsrepresentanten Anton Brickman tycker också han att det är fel att beskriva Torsbergsgymnasiet som en stökig skola.

– Jag känner mig väldigt trygg här. Det är stora öppna korridorer och det är bra. Och det här gör det ännu tryggare, säger han och syftar på de låsta dörrarna.

Naturligtvis är det omöjligt för två skolvärdarna att hålla stenkoll på 1 300 elever, men Karin som jobbat där i tio år har stor nytta av det.

– Jag känner jättemånga elever här och är det någon obehörig här så ser man det ofta på dem. De brukar se lite osäkra ut när vi kommer, berättar hon.

– Jag tycker vi har bra koll med tanke på alla elever som går här, samtidigt som vi har en öppen miljö för våra elever, säger Gustaf Häggeborg.

Läs också: Polisen: Skoldådet i Trollhättan var hatbrott

Mer läsning