Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låsta positioner debatterades

/

Att det råder stor oenighet mellan majoritet och opposition när det gäller viktiga frågor för Bollnäs framtid tydliggjordes under torsdagens debattkväll på Kulturhuset. Målet ser ofta i stort sett lika ut, men man har helt olika uppfattning om vägen dit.

Annons

Företagarna i Bollnäs och Bollnäsdraget hade på torsdagskvällen bjudit in representanter för alla partier i fullmäktige. Syftet var att diskutera kommunens näringslivsklimat och höra politikernas visioner om Bollnäs år 2020.

Så mycket blev inte sagt om visioner inför 2020, men det klargjordes att man från både handel och företagarhåll saknar en dialog med kommunledningen.

- Tyvärr tycker vi oss uppleva ett visst ointresse från kommunledningen när näringslivet vill diskutera, konstaterade Jan Wåger, ordförande i Företagarna Bollnäs.

Som utgångspunkt för diskussionen redovisade han Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i landets kommuner. Där hamnade Bollnäs först på 228: e plats av sammanlagt 290 kommuner.

- Och det är till och med elva placeringar sämre än resultatet för 2010, vi behöver en ny anda och en ny framtidstro, menade Jan Wåger.

Sedan överskuggades resten av debatten av de två stora frågor som det ska beslutas om på måndagens fullmäktigemöte, utbyggnad av vindkraft och frågan om bandyhallen.

I båda frågorna har majoriteten en bestämd uppfattning och oppositionen en annan. I alla fall de fyra oppositionspartierna Moderaterna, Bollnäspartiet, Kristdemokraterna och Centern, Sverigedemokraten Pär Norling verkar mer nära majoritetens hållning.

När det gäller vindkraften vill majoriteten vänta med vidare tillstånd tills man utvärderat resultatet av de 87 verk som redan fått tillstånd. Positionerna var lika låsta när det gällde bandyhallen. Här fick kommunledningen också svara på en fråga från publikhåll.

- Bästa sättet att dämpa idékraft är att säga nej, konstaterade Anders Strandberg, bandyordförande i Bollnäs GIF. Jag undrar vad kommunledningen egentligen bejakar och vad det är för hall man vill bygga på Sävstaås.

- Vi säger inte nej till en utveckling av SJ-området, vi vill bara att hallen ska ligga på Sävstaås, sa Peter Nordebo (FP).

- Vad gäller utformningen av Sävstaås vill vi göra den tillsammans med föreningarna, sa Marie Centervall.

- Det kommer i alla fall inte att tas något beslut på måndag i den frågan, utlovade Bengt-Olov Renöfält (C). Jag har redan skrivit en begäran om återremiss av ärendet.

En återremiss går igenom om 15 av fullmäktiges 45 medlemmar röstar för en återremiss och oppositionen förfogar, förutom Sverigedemokraterna, över 18 av fullmäktigerösterna.

Mer läsning

Annons