Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsplattor till alla politiker

/
  • Läsplattor ska spara pengar och arbetstid för kommunen. Minskad miljöpåverkan anges som ytterligare ett argument.

Bollnäs kommun slutar att skicka ut kallelser och handlingar i pappersform. De ersätts av läsplattor, iPads, som köps in till alla politiker.

- Lägre kostnader och minskad miljöbelastning är två av fördelarna, säger Lennart Åkesson, administrativ chef vid kommunstyrelsekontoret.

Annons

I Hudiksvalls kommun föreslogs tidigare i sommar att ett tiotal tjänstemän och politiker ska få läsplattor som ett test.

Men Bollnäs går ett steg längre och tänker redan nu göra inköpet "fullskaligt". Kommunen blir därmed först i Hälsingland med att övergå till digital hantering av utskicken till ledamöterna.

Frågan om inköpen av läsplattorna kommer upp vid sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott under torsdagen.

Förslaget är att köpa in 120 läsplattor med fodral till politikerna. Kostnaden beräknas till 607 000 kronor – ett belopp som enligt beslutsunderlaget ska täcka behoven för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och alla övriga nämnder och styrelser.

Både ordinarie ledamöter och ersättare får läsplattor. De beräknas kosta drygt 5 000 kronor styck.

- Det finns kanske de som vill se det som ytterligare en politikerförmån, men så är det ju inte. Inköpen finansieras genom minskad kostnad för tryckning och distribution av pappershandlingar, säger Peter Nordebo (FP), som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Bollnäs.

Han refererar till Norrbottens län där flera kommuner – med Haparanda i spetsen – slopat pappershanteringen.

- Men en viss tid kommer naturligtvis att gå åt till utbildning. Det är troligen inte alla ledamöter som idag känner sig trygga med den nya tekniken.

Frågan om inköpen ska prövas också i hela kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. Någon exakt tidpunkt för införandet är ännu inte angiven, men tanken är att det ska ske under hösten.

Mer läsning

Annons