Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Vart går Italien?

/

Ett drygt hundratal lyssnare hade infunnit sig till Bollnäs Senioruniversitets föreläsning om italiensk politik. De flesta av oss kände nog genast igen Titti Nylanders röst som vi hört och uppskattat i radion i många år!

Annons

Titti Nylander återuppväckte ögonblick som hon rapporterat ifrån under en turbulent period på 80-talet. Läget i Italien var våldsamt, Landet var i blickfånget för världen på ett sätt som vi knappt kan tänka oss idag. Där fanns Europas största kommunistparti, som dock fjärmade sig från Moskva. Aldo Moro verkade för en historisk kompromiss mellan kristdemokrater och kommunister – och mördades av Brigate Rosse som hatade båda partierna.

Efter politiska skandaler, omstöpning av partierna och ett lugnare läge försvann Italien från nyhetskartan – tills Silvio Berlusconi dök upp. Under hans 10 år som premiärminister hände ingenting av intresse för landet. Inga lagar stiftades utom sådana som gynnar hans företag och som skulle hålla honom själv utanför fängelse. Men det var bra för korrespondenterna. Han var en färgstark person som retade många och älskades av kanske ännu fler.

Den nye premiärministern, Matteo Renzi, från Partito Democratico, är mindre känd, arbetar hårt, i tysthet, och har åstadkommit massor på kort tid! Han har hårda nypor, och har börjat ändra det politiska landskapet. Efter att som borgmästare i Florens bland annat ha gett florentinarna deras stad åter genom att göra det historiska centrum bilfritt blev han genom en palatskupp landets yngste premiärminister vid 39 års ålder – 40 år yngre än Berlusconi! Han formade en ung regering, med hälften kvinnor.

Bara genom sina aviserade reformer och sätt att inge förtroende har Matteo Renzi gjort att utländska investeringar har fyrdubblats. Han har genomfört en ny vallag, så nu kommer vinnande parti att kunna regera. Han är på god väg att avskaffa senaten i dess nuvarande form som haft ett orimligt inflytande och kostat ofantliga summor.

Det stora hotet mot Partito Democratico och Matteo Renzis förnyelseprogram är nog Cinque Stelle – Femstjärnepartiet - och dess ledare komikern Beppe Grillo. Med sina populistiska förslag går han alltmer hem hos ungdomen, med 40-procentig arbetslöshet.

Rom har misskötts till den grad att kommunstyrelsen har satts under tvångsförvaltning, då sopor inte tas bort, och bussar och tunnelbana inte fungerar. 2016 är ett heligt år för Katolska kyrkan, och italienskättade påve Franciscus är också mån om att Rom ska bli rent och få ordning och reda. Den nyligen avslutade världsutställningen i Milano visar att Italien kan när det vill – det var ett mönsterevenemang!

Hur lång tid behöver Matteo Renzi för att stöpa om Italien? Om han klarar sin regering fram till 2018 och sedan får 5 år till på sig så bör han ha goda chanser.

Titti Nylander hoppas på det, och alla vi som älskar Italien håller tummarna!

Christina Berg-Tylöskog, Bollnäs Senioruniversitet

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons