Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Pippi på slöjd

/

De sista dagarna i juli var det dags för den andra träffen i det nordiska projektet Pippi på slöjd.

Annons

Projektet är ett hantverksutbyte mellan slöjdare på Island, Stundars i Finland och Gävleborgs län. Deltagare från Sverige var Anna-Carin Åsbrink, Lena Ullberg, Ingela Löberg, Kerstin Bodell, Åsemi Byström, Louise Ström, Nils Dahrén och hemslöjdskonsulent Eva Carlborg.

Vi bodde på Stiftsgården i det natursköna Undersvik. Första dagen gjorde vi studiebesök med inriktning på Hälsingegårdar, med start på Stenegården i Järvsö. Där berättade Anna-Carin Åsbrink historien om gården, och om den nuvarande verksamheten med diverse olika hantverksbutiker. Sedan smakade det bra med fika i den kulturhistoriskt vackra trädgården.

Därefter besöktes Trolldalen i Växbo, där Kristina Jonsson från Föreningen Trolldalen demonstrerade hur linhanteringen gick till förr i tiden. Det var verkligen ett hårt arbete under den mestadels kyliga årstiden. Dagens avslutades på världsarvsgården Gästgivars i Vallsta, där Erik Nordin från Arbrå hemslöjdsförening visade utställningen om schablonmåleri.

Lördagen ägnades åt workshop, där temat var Återbruk. I olika stationer kunde deltagarna låta inspirationen flöda med material från såväl kapsyler och konservburkar, papper, snören och pärlor, mattrasor och skinnbitar. Vi fick även prova på att skära och måla schabloner.

Avslutningsdagen fick vi en mycket intressant guidning på Ol-Andersgården i Alfta, där vi bland annat fick höra hur ett riktigt kalas gick till – mat och dryck från morgon till kväll i en vecka!

Nästa anhalt blev Edsbyns museum, med flera spännande utställningar, bruksföremål och textilier. Vår träff avslutades med att vi deltog tillsammans med övriga hantverkare på Volasdagen i Edsbyn. Samtliga deltagare tyckte det var givande och intressanta dagar, där vi fick utbyta erfarenheter och ta del av varandras hantverk.

Ingela Löberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons