Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Musikcafé med drag på Västerbackens bygdegård

/

Med start 2012 har Västerbackens bygdegårdsförening ordnat en serie evenemang som kallas "musikcafe" vid bygdegården i Flästa.

Annons

Evenemanget påminner om en spelmansstämma där kvällens program på drygt 2 timmar formas av deltagarna själva. De musiker och sångare som vill framträda noterar sig på en anslagstavla och under ledning av kvällens konferencier växer programmet fram. Ganska spännande, men fantastiskt lyckat.

I torsdags den 31 mars var det dags för det tredje musikcafeét för i år på bygdegården i Flästa. Vid det senaste evenemanget slogs publikrekord med över 100 betalande gäster plus mer än 25 musikanter/sångare. Alltså en helt fullsatt lokal med förväntansfulla åhörare när kvällens program öppnades. Intresset för att framträda på scenen och antalet musikanter var så stort att det var svårt att erbjuda tillräcklig speltid för de framträdande. Utöver många lokala förmågor, märks långväga tillresta spelmän och gäster från t ex. Sundsvall, Sveg, Los, Hybo, Ovanåker, Åmot, Söderhamn.

Programmet öppnades och avslutades med ett "allspel" när alla musikanter samlas på scenen, spelledaren räknar in låten och kvällens musikupplevelse dras igång. Passande nog är den inledande låten i regel "Gånglåt till Västerbacken". Senare framträdde musikanterna/sångarna med sina egna programdelar med en bred variation. Allt från folkmusik, egna kompositioner, till låtar från välkända författare/kompositörer.

Vid halvtid serverades kaffe med smörgåsar och ett snack vid borden som når nästan samma ljudnivå som spelandet. Eftersom övre stora salen behövdes för publikens sittplatser under spelningen användes alla övriga tillgängliga utrymmen på bygdegården för serveringen. Efter fikapausen fortsatte musicerandet i samma gemytliga stil, då spelandet blandades med allsång från publiken, ett härligt samspel mellan publik och musikanter.

Under resten av året planeras ytterligare musikcaféer i samma stil. Närmast kommer en spelning i slutet av april. Sedan uppehåll under några sommarmånader och en ny serie musikcaféer under hösten vid varje månadsslut, där Bygdegårdsföreningen satsar på att ta emot gäster som får uppleva den sanna helhjärtade spelmansglädjen i en harmonisk atmosfär.

De foton som visas är tagna vid förra musikcaféet den 3 mars med en även då fullsatt bygdegård.

John-Erik Eriksson, ordförande i Västerbackens bygdegårdsförening

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons