Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Fullt hus då Paradiso Musicale spelade i Kilafors

/

Vid KiKas senaste konsert, i tisdags, den 5 april, framträdde gruppen Paradiso Musicale.

Annons

Ledare för den är den kände, ja man kan nog säga världskände, blockflöjtisten Dan Laurin. (Just i det här sammanhanget kan det nämnas att han har ett 30-tal skivinspelningar bakom sig.) Namnet Paradiso Musicale är lite vitsigt, eftersom cembalisten heter Anna Paradiso, som för övrigt är Dan Laurins fru. Liksom Dan är hon en mästare i framförande av tidig musik. Men när så många upptäckter som har gjorts och så många färdigheter som övats in vad gäller sättet att framföra t.ex. 1700-talets musik, så är ordet tidig motiverat på flera sätt.

Rastko Roknic hette den för denna barockmusik rytmiskt och artikulatoriskt synnerligen lyhörde violaspelaren. I basstämman hörde vi Mime Yamahiro Brinkmann på barockcello. Till det nya (och tidiga) hör också fynd av underbara kompositioner som kanske har fått samla damm i sekler på bibliotek och museer.

Denna kväll fick vi höra två sonator av G. F. Telemann, den kanske förste komponist som lät sig inspireras av folkmusik, en sonat för cembalo av J. H. Roman samt en komposition av Telemann där violan hade huvudstämman, allt underbart spelat och trevligt presenterat av Dan Laurin och de andra musikerna. Och fullt hus på denna KiKa-konsert liksom på den föregående med den fenomenale pianisten Olli Mustonen. Alla nöjda och glada – även arrangören!

Åke Tylöskog

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons