Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Friluftsfrämjandet i Arbrå besteg två toppar

/

Trots ett disigt väder ställde 15 entusiastiska vandrare upp för att gå upp till Torsborg, och Offerberget.

Annons

En del var så entusiastiska att de några dagar tidigare provvandrade upp till Torsborg, genom att gå den lättare stigen upp!

Vi startade från Simeå IP. För årstiden är det tyst och ödsligt i skogen. Som en lång orm slingrar vi fram på en väl upptrampad skogsstig tills vi når insteget till branten. Efter en kort genomgång hur man ska vandra/bestiga branter så tar vi oss upp med tre återhämtningspauser.

Väl uppe ligger Simeå inbäddat i moln och dis, så den hänförande utsikten uteblir. Men, en kort välbehövlig kaffepaus, och beundran av den fina stugan, som flyttades upp på toppen 1948 av frisksportarklubben, och som idag förvaltas av Undersviks hembygdsförening.

Vi fortsätter på slingrande skogsstigar av olika karaktär och når så småningom Offerberget. Dags för lunchen som vi intar i en samlad ring vid den stora stenen. Upp till den gick byborna på söndagarna, och av bilden på skylten framgår att då var man uppklädd. Inte som dagens vandrare i moderna friluftskläder…

Efter lunchen går vi fram till utsiktsplatsen. Diset är upplöst och vi kan njuta av en hänförande utsikt! Vi fortsätter och tar oss ned till Ättestupet. En del av gruppen väljer att stanna på platån ovanför Ättestupet, medan vi andra tar oss ned för den tvära branten.

Ju närmare man kommer branten, desto mer fantastisk blir utsikten. Nu har sikten blivit betydligt klarare och Orsjön stoltsera grandiost inramad av en sågtandsliknande skog som majestätisk omgärdar Ljusnan.

Vi lämnar Ättestupet med respekt och eftertanke, medan tankarna kretsar kring; vad tänkte människorna som i livets slutskede, lät sig frivilligt knuffas utför den 32 meter djupa branten!?

Vi når avslutningsplatsen Lillåker, där står min bil, och jag kör respektive bilförare till startplatsen, Simeå IP.

Ett av målen var att inspirera till ”klassisk vandring”. Att förmedla några enkla tips hur man tekniskt bestiger branter för att bland annat undvika trötthet och mjölksyra. En gruppvandring är socialt och trevligt, och ger möjligheten att bekanta sig med likasinnade.

Inge Bäckström, turledare Friluftsfrämjandet Arbrå

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons