Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext+film: Succéfylld spelmansstämma gästades av Peter Hedlund från Vallsta

/

Årets spelmansstämma i Örnsköldsvik drog mycket folk. Utbudet var varierat.

Annons

Från en världsmästare på nyckelharpa till rena amatörer på gitarr, fiol, dragspel och sång. Från folkmusik, ballader, visor till rock och jazz. Något för alla musiksmaker. Viktigast av allt är att ha kul. Det verkade alla ha på stämman, ung som gammal, speleman som publik.

Stämmans allt i allo Alf Granqvist knåpade ihop en spelturordning, som spelemännen fick lov att hålla sig till.

Öppningen med att spelemännen förbrödrades på scenen och spelade Bertils polkett utan att darra på manschetten var mäktig. Därpå uppträde dragspelsgruppen Örndraget, Lennart Höglund dragspel och Ö-viks nya spelmanslag under ledning av riksspelman Anders Eriksson vardera 10 minuter. De avlöstes av gruppen Drängkammarmusik där Affe Granqvist spelade nyckelharpa.

Spelmansstämmans mest prominente spelman hade dragit ända från Hälsingland till musikaliskt lilla Örnsköldsvik. Peter Hedlund är världsmästare på nyckelharpa och blev presenterad av Affe därefter. Andäktigt lyssnade alla på den tidlösa valsen som tagit sju år att få klar. Mattias anslöt med gitarr för att spela den med sin far.

Många var det som spelade, men jag kan inte räkna upp dem alla. Den försynte Åke Nilsson från Yttersel spelade och sjöng ”Jag vill tacka livet”, som han gjort så många gånger förr. Med gitarren på ryggen har Åke strävat upp till Rutbergshotellet för att sjunga. Karin & Åke från Nyadal får sätta punkt i uppräknandet. De tillägnade Helmer Jonsson sina tre låter. Helmers leende sa allt. Det var helt enkelt musik som tilltalade Helmer, som ”Tysta skyar”.

Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons