Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Erik summerar protestaktionen

/

Lars-Erik Säll, mjölkbonde i Vik, Bollnäs, genomförde i förra veckan en protestaktion mot det dåliga mjölkpriset. Han delade ut gratis mjölk till dem som köpte pennor av honom. "Köp en penna för 20 kronor för att skriva av recept på ost och ostkaka. Då skänker jag en liter äkta komjölk på grund av dåligt mjölkpris", undertecknat Lars-Erik Säll, stod det i annonsen.

Annons

Hur många pennor sålde du?

- Det har jag ärligt talat dålig kläm på, men jag delade i alla fall ut cirka 700 liter mjölk.

Vad tycker de som köpte pennor om mjölkpriset ute i butikerna?

- De allra flesta tycker att det är skamligt lågt. Vi betalar mycket mer för läsk och andra onyttiga varor och ändå läste jag senast i dag en artikel om hur läsk förorsakar sömnproblem, övervikt och fetma hos barn. Varför skulle vi inte kunna ta ut ett mycket högre pris för något så nyttigt som en liter mjölk?

Har du fått någon annan respons på din aktion, från andra bönder, LRF eller andra bondeorganisationer?

- Det är ingen som har sagt något negativt i alla fall. Det är många bönder som känner hopplöshet över den dåliga lönsamheten i dag. Men de allra flesta har fullt upp med att försöka få det att gå runt, jag tror många är glada att någon vågar göra något. När jag började med mjölkkor fanns det 35 000 mjölkbönder i Sverige, i dag bara 5 000, och de allra flesta har slutat på grund av dålig lönsamhet.

Du fick inga synpunkter på aktionen från livsmedelsverk eller andra myndigheter heller?

- Nej, inga alls.

Tror du Mjölkpriset kommer att höjas på grund av det här?

- Jag är tveksam. Det har i och för sig gått upp en aning nu under hösten, men med mina erfarenheter av mjölkpris så kommer det att sjunka igen framåt februari.

Mer läsning

Annons