Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare vill ha beslut om flytten till Gärdet

När Gärdesskolan i Bollnäs tömdes på elever sommaren 2010, beslutade kommunfullmäktige att sammanslagningen med högstadiet på Granbergsskolan skulle vara en tillfällig lösning i högst två år.
Men så blev det inte – och nu kräver personalen att något ska hända med den planerade, centrala högstadieskolan på Gärdet.

Annons

När friskolan Lust & Lära startade i Bollnäs hösten 2009, minskade antalet elever drastiskt i den kommunala högstadieskolan på Gärdet. Barn- och utbildningsnämnden ville då renovera Gärdesskolan, för att få ett attraktivt kommunalt alternativ – och flytta 7–9-eleverna från Granbergsskolan dit.

När ärendet nådde kommunfullmäktige i maj 2010, blev beslutet i stället att de två 7–9-skolorna skulle samordnas på Granbergsskolan under högst två år – och att renoveringen av Gärdesskolan skulle prövas i budgetarbetet inför 2011.

Några beslut om investeringar har det inte blivit, även om fullmäktige i sitt beslut om Framtidens skola i förra veckan slog fast att det ska bedrivas undervisning i årskurserna 7–9 på Gärdesskolan.

- Men nu pratas det om att det kan dröja minst tre år till, innan en ny skola kan stå klar på Gärdet. Och så länge orkar vi inte vänta, säger Anna Engh som är lärare i tyska på Granbergskolan.

Hon och några av hennes arbetskamrater har fått kollegiets uppdrag att göra en skrivelse till skolpolitiker och tjänstemän inom barn- och utbildningsförvaltningen om planeringen av den centralt placerade högstadieskolan:

- Både elever och personal behöver hopp och framtidstro. Och bristen på beslut får oss att tappa motivationen. Fyra lärare har försvunnit till andra verksamheter och risken är att vi förlorar fler elever om vi ska stanna här i flera år till.

Nu kräver personalen att tidsplanen påskyndas och att de tillfrågas om sina önskemål när en ny skola ska skapas.

Mer läsning

Annons