Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: "Det är jättebeklagligt"

Jaktens första fällning blev onödigt dramatisk, då två jägare skadades av den påskjutna björnen.
– Det är jättebeklagligt, säger handläggaren Sara Sundin, på länsstyrelsen i Gävleborg.

Annons

Läs även: "Jag hade näven i björnens käft".

Enligt inrapporteringen till länsstyrelsen fälldes björnen klockan 05:20 på fredagsmorgonen, i Östansjös viltvårdsområde. Därmed var det också den först inrapporterade björnfällningen i årets jakt i Gävleborg.

– När vi fick kännedom om björnen hade redan jägarna åkt vidare till sjukhus, säger Sara Sundin, länsstyrelsens ansvariga för årets björnjakt.

Björnen som attackerade jägarna, efter att först ha skjutits två gånger , var en vuxen hane på 278 kilo. En av länsstyrelsens besiktningsmän har nu kontrollerat björnen, enligt gängse rutiner.

– Vi besiktigar den, väger och tar prover. Självklart kommer vi också att notera att två jägare blev skadade i samband med skjutningen.

Trots att björnjakt är riskfylld, och precis som all annan jakt kräver att jägarna har rätt kunskaper, är det här det enda olycksfallet i samband med björnjakt som Sara Sundin känner till.

– Jag känner inte till något annat fall i vårt län sedan tidigare, säger hon.

Det är dock inte första gången någon från Hälsingland blir attackerad av en björn. För tre och ett halvt år sedan blev till exempel Per Hedberg från Kilafors anfallen av en björn i samband med en jaktträning i ett skogsområde mellan Kilafors och Holmsveden.

Mer läsning

Annons