Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Långsam polis" JO-anmäls

En kvinna i Bollnäs har JO-anmält polismyndigheten i Gävleborg för långsam handläggning av ett ärende.

Annons

Vecka 39 förra året gjordes en anmälan till polismyndigheten i Bollnäs av kvinnans omyndiga dotter.

"Vi föräldrar", skriver kvinnan, "fick vänta utanför då vår dotter var väldigt upprörd och inte ville ha oss med".

Efter att dottern frågats ut under två timmar fick kvinnan besked om att en kopia på dotterns anmälan skulle komma per post och att en bärbar dator i hemmet skulle ställas undan i väntan på att polisen skulle höra av sig för att komma och hämta den.

Polisen informerade mamman om att anmälan riktade sig till fler än en och att alla i familjen skulle förhöras.

Tiden gick. Elva veckor senare hade ingenting hänt - ingen kopia på anmälan, ingen som hade hämtat datorn. Mamman åkte till polisstationen i Bollnäs. Där fick hon veta att ärendet numera sorterade under Söderhamn.

Vecka 8: Mamman kontaktar återigen Söderhamn och får då veta att de som skulle rensa datorn - som lämnades in till polisstationen i Bollnäs under vecka 50 - "varit mycket sjukskrivna".

Vecka 33: Dottern besöker polisstationen i Bollnäs, frågar efter datorn och får besked om att hon ska få besked inom en vecka. Men ingen hör av sig.

Vecka 37: "Snart har det gått ett år", skriver mamman. "Ingen har hört av sig, ingen i familjen har blivit förhörd, vi får inte diskutera det som hänt hemma, dottern har inte fått tillbaka sin dator och vi föräldrar vet fortfarande inte vad som står i anmälan".

I ett yttrande till JO över anmälan om ärendehandläggningen, daterat 25 oktober, skriver avdelningschefen vid kriminalpolisen i Gävleborg, Bo Sköld:

"Det jag kan konstatera är att det tyvärr skett en del missuppfattningar redan från handläggningens början. Då datorn lämnades för teknisk undersökning har ingen prioritering angivits för ärendet och brottsrubriceringen är lågt satt. Det har gjort att ärendet inte fått förtur".

Bo Sköld säger att den stressade situationen för medarbetarna "sannolikt varit en bidragande orsak till att direktivets innehåll missförstods".

Ärendet har prioriterats upp och undersökningen utförts. Direktiven vad gäller förhören har också utförts.

Mer läsning

Annons