Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på övningskörning

/

Två månader. Så lång tid tar det för tillfället att få ett handledarskap för övningskörning beviljat. Detta drabbar både körskolorna och deras kunder.
- De som tror att det ska gå fort att ta körkort blir besvikna, säger Maria Gunnilstam vid Driver trafikutbildning i Bollnäs.

Annons

Transportstyrelsen tog i början av året över handläggning av körkortsärenden från landets länsstyrelser. Sedan dess har väntetiderna för bland annat körkortstillstånd och handledarskap ökat dramatiskt och resulterat i att Transportstyrelsen blivit anmälda till justitieombudsmannen 112 gånger.

Transportstyrelsen själva beklagar situationen och säger att den beror på att de fick ta över totalt 200 000 ärenden som skulle scannas in i systemet, samtidigt som över 3 000 nya ärenden kom in varje dag. Ett arbete som krävde mer tid än de trodde från början.

Maria Gunnilstam är delägare på Driver trafikutbildning i Bollnäs. Hon säger att det har varit ett problem med långa väntetider för körkortstillstånd och handledarskap.

- Vi har vetat om det, och kunderna har fått veta det. Men det blev ju ett problem för dem som ville köra privat, hela sommaren hinner ju gå för dem innan de får tillstånden.

Hon tycker dock att läget förbättrats. Det såg betydligt värre ut i vintras och tidigt under våren.

- Allt låg efter till april ungefär, då fick vi ju kunder som vi inte kunde ta emot eftersom de inte fick tillstånd. Vi fick tomma platser på utbildningarna och det drabbar ju både skolor och kunder.

Transportstyrelsen räknar med att situationen kommer att se bättre ut framåt senhösten.

Mer läsning

Annons