Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång USA-turné med nyckelharpan

/
  • Det är dags för Peter

Peter "Puma" Hedlund har varit riksspelman i 40 år. Han är nyckelharpisten som har hela världen som arbetsplats. I veckan ger han sig ut på en lång USA-turné.

Annons

Han ska köra 500 mil på fem veckor. Från New York och Baltimore ska han sicksacka sig upp till Vermont i New England. Men det blir knappast tid för något turistande i det stora landet i väst. Peter Hedlund kommer att ha fullt upp med att spela på festivaler och hålla kurser.

Däremellan blir det så kallade "house concerts", folk med stora hus bokar in honom för privatkonserter för bekantskapskretsen.

– Det är lite jobbigt att åka iväg. Jag vill ju helst vara här på sommaren, säger han och gestikulerar ut över gården i Iste utanför Vallsta.

– Jag längtar hem redan. Men man måste ju åka dit jobben finns.

Den nya tidens teknologi har gjort det allt svårare att försörja sig på musiken. Att spela in skivor lönar sig inte längre. Senast Peter Hedlund släppte ett album dök det upp på fildelningssidan Pirate Bay efter bara några dagar.

Men samtidigt har det blivit lättare att nå ut i världen. Det här är långt ifrån första gången han åker över till staterna med nyckelharpan. Och den har visat sig vara uppskattad bland amerikanerna.

– I Sverige kan nyckelharpan ha lite av en töntstämpel. Men där hänger hiphopungarna runt en i klasar och tycker det är "awesome" och "cool", säger Peter Hedlund.

Under turnén ska han framför allt spela på olika folkmusikfestivaler. Men ett av de mer udda inslagen blir festivalen Faerie i New York.

– Det är någon slags älvfestival! Jag tror det är rätt mycket hippies och sandaler och flum där, säger Peter Hedlund och skrattar.

När turnén är avslutad kan han pusta ut i det lugna hälsingska landskapet en stund. Men under hösten har han spelningar inbokade i både Danmark och England. Förmodligen blir det en sväng till Irland också.

– Jag gör runt 100 spelningar om året och hälften av dem är utomlands, säger Peter Hedlund.

Eftersom det i år är precis 40 år sedan han fick Peter Zornmärket i silver och kunde titulera sig riksspelman funderar han på om det inte är läge att dra ihop någon typ av jubileumskonsert på hemmaplan i höst.

Kanske blir det på Kulturhuset i Bollnäs. Kanske lyckas han locka dit några av alla de celebriteter han spelat med genom åren.

– Men Benny Andersson blir nog tyvärr svår att få dit, säger Peter Hedlund.

Mer läsning

Annons