Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö för värdering vid samlarmässa

/
  • Lennart Andersson från Kilafors (till höger) fick sina gamla silverskedar härledda och värderade.
  • Samlarmässan hade ett 50-tal olika montrar. Men det totala antalet besökare var något färre än vanligt, kanske beroende på det vackra vårvädret.
  • Dockor och andra leksaker finns nästan alltid på Antik & Samlarmässan.
  • Lena-Britt Lindkvist från Bollnäs kom med ett skrin från 1777 för att få det bedömt av Peter Ericsson.
  • En gyllene kandelaber betraktas av Peter Ericsson. Ägare är Ulf Schöning från Bollnäs.
  • Mjölkkrukan är från det för länge sedan nedlagda Edsbyns mejeri och såldes av en antikvitetshandlare.
  • Bandyrör av gammal modell bjöds ut.
  • Lennart Anderssons skedar identifieras med hjälp av litteratur om gamla silversmeder.

Var går det att hitta en tysk paradsabel från 1800-talet eller en mjölkkruka från gamla Edsbyns mejeri? Svaret är förstås Antik & Samlarmässan i Bollnäs ishall.
I lördags hölls den för 22:a gången. Nytt för året var också att auktionisten Peter Ericsson värderade föremål som besökarna hade med sig.

Annons

Kön ringlade lång fram till denna egna variant av Antikrundan.

- Det har varit folk här hela tiden med prylar av alla slag, konstaterade Peter Ericsson.

Lena-Britt Lindkvist från Bollnäs hade med sig ett förvaringsskrin i svepteknik från 1777 utan riktigt lås, men med ett lock som det krävdes en speciell teknik för att få upp.

Det såg exklusivt och värdefullt ut.

Men allt som glimmar är som bekant inte guld.

- Det jäkligaste är att den målats på efteråt, konstaterade Peter Ericsson.

Då klack det till i Lena-Britt. Hennes farfarsfar Anders Andersson från Rättvik var en självlärd så kallad gåramålare som vandrade runt i både Dalarna och Hälsingland.

- Det är säkert han som stått för den nya dekoren, trodde Lena-Britt, som nu fick värderingen sänkt till en tusenlapp. I original hade det lilla skrinet, med flera gamla bomärken, varit värt betydligt mer.

Många hade med sig silver. En av dem var Lennart Andersson från Kilafors som hittat två gamla ärvda silverskedar och som nu fick deras ursprung klart för sig. Med hjälp av värderingsmännens standardverk spårades den ena till silversmeden P W Sohlberg i Falun 1842 och den andra, från 1859, till Anders Wedin i Söderhamn.

Men många förhoppningsfulla kommer också med nysilver, tenn och andra föremål i olika metaller. Kandelabrar, bägare och knivar ingick bland lördagens många föremål.

Jörgen Bengtson från Hudiksvall hade med sig en tvådelad fickplunta från tidigt 1900-tal.

- Den har tillhört en officer, det är stupsäkert, bedömde Peter Ericsson, som hittade många saker med militärt ursprung den här gången.

Men även om det var köer här så var det kanske totalt något färre besökare än vanligt på samlarmässan i år.

- Det beror nog säkert på det vackra vädret, trodde Niclas Lindberg från Alfta. Han är ordförande i Södra Hälsinglands myntklubb som arrangerat mässan sedan 1988.

Men ett 50-tal försäljare fanns på plats vid de hyrda borden, som vanligt innehållande allt från antikviteter, mynt, vykort och andra samlarföremål till mer enkla loppisfynd. Bland säljarna fanns mest hälsingar, men vi hittade även folk från Västerås och Solna.

Samlarmässan är myntklubbens största inkomstkälla. Nettot från mässan används i huvudsak till studieresor för medlemmarna.

- Men vi ägnar oss inte enbart åt mynt. De flesta av våra medlemmar samlar också på andra saker och vi skulle kunna nörda in oss i ett hörn i flera veckor om vi ville, förklarade Niclas Lindberg.

Själv har han samlingar också av frimärken, vinylskivor och bryggeriföremål.

Mer läsning

Annons