Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landskapet allt mindre gult

/

Sensommarens gula spannmålsfält tar allt mindre plats i den svenska landskapsbilden. Från år 2009 till 2010 har spannmålsarealen i Sverige minskat med 78 000 hektar, motsvarande över sju procent, enligt statistik från Jordbruksverket. I Gävleborg minskade arealen odlad spannmål ännu mer, med nästan nio procent.

Annons

I takt med att lönsamheten för spannmål har minskat har odlingsarealen under en lång period blivit mindre och mindre. På de senaste tio åren har landets spannmålsodlingar minskat med nästan 21 procent och särskilt tydligt syns det i landets skogsbygder. I Gävleborg minskade arealen spannmålsodlingar mellan år 2009 och 2010 från 16 491 till 15 035 hektar, en minskning med nästan nio procent.

- Vi har helt enkelt sämre förutsättningar för att odla spannmål här än vad de har söderut, säger Jan Thorén, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund i länet.

Priserna för spannmål följer världsmarknadspriset och när priserna gick upp under 2006-2007 ökade odlandet något. Men bara under det senaste året har priset, enligt Jan Thorén, minskat från omkring två kronor per kilo till cirka en krona per kilo spannmål. I Norrland är dessutom växtodlingssäsongen kortare samtidigt som kostnaderna för markberedning, gödsel och utsäde är desamma som i södra Sverige. 2005 förändrades jordbruksersättningarna från EU så att olika grödor, som spannmål, inte gynnas genom bidrag på samma sätt som tidigare.

Den vanligaste spannmålsgrödan i Gävleborg är korn, även om det odlas både havre och en del vete också. Och även om Jan Thorén tror att spannmålsodlandet kommer att minska ännu mer är han inte rädd för att det kommer att försvinna helt från Gävleborg.

- De bönder som har djur behöver åkerareal för att köra ut gödseln på också, säger han. Dessutom är det fortfarande ekonomiskt hålbart att odla sin egen foderspannmål. Ska man köpa den tillkommer fördyrande transportkostnader.

Mer läsning

Annons