Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets tredje bästa ledarskribent

/
  • Tove Lifvendahl rankas som landets tredje bästa ledarskribent av Sveriges politiker.

Kampen om rätten till en snöhög på skolgården i Arbrå gav mersmak och i dag arbetar Tove Lifvendahl som politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Nyligen blev hon korad till landets tredje bästa ledarskribent av Sveriges politiker.

Annons

Läs även Tove Lifvendahls krönika: "Hälsingegårdens tak är högre nu"

När nyhetstjänsten OMNI frågade våra politiker vem de anser vara Sveriges bästa ledarskribent dyker Tove Lifvendahls namn upp på en tredjeplats efter Peter Wolodarski, Dagens Nyheter och Göran Greider, Dala-Demokraten.

– Jag hade faktiskt missat det själv tills du uppmärksammade mig på det idag, så jag har inte fått någon pokal men jag är glad och det är väldigt hedersamt. Ett kvitto på att det vi gör uppmärksammas av en viktig målgrupp, säger Tove Lifvendahl.

Hon är uppväxt i Arbrå i en familj där politik alltid har diskuterats och tog strid för sina rättigheter redan i ung ålder.

– I ett tidigt minne från lågstadiet minns jag att vi demonstrerade för att få ha kvar snöhögen på Arbråskolan, "Vi vill ha vår snöhög kvar". Så snöhögen blev kvar och jag fick nog blodad tand efter det, säger Tove Lifvendahl.

Politiken tog ett stort steg in i hennes liv när hon gick med i det moderata ungdomsförbundet.

– När jag i tonåren fick förfrågan att gå med i ett politiskt förbund så hade jag ett behov av att förstå, sortera mina åsikter och tankar. Det fanns också en vilja att förändra och bedriva saker åt rätt håll, säger hon.

Som politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet tycker Tove Lifvendahl att det är viktigt att lyfta in en stor bredd av röster för att utveckla debatterna. Genom att lyssna på personer med andra sätt att tänka från andra länder och kulturer så utmanas vi. Någonting som Tove Lifvendahl tror ökar förståelsen och kunskapen på sikt.

När hon själv skriver ledare försöker hon ta med läsarna på en resa där de ibland överraskas av en oväntad ton. Och den där tonen, det oväntade är någonting som hon ibland kan sakna inom den svenska politiken.

– Formuleringsförtjusningen som finns i andra kulturer framför allt i det brittiska parlamentet kan jag sakna ibland. Det är roligt med debatter där argumenten mäts mot varandra men har de också en retorisk fäktning på hög nivå så blir det mer underhållande, säger Tove Lifvendahl.

I sommar kommer Tove Lifvendahl hem till Hälsingland för att ta steget in i kulturtantlivet med en god vän, då de bland annat ska gå på teater och besöka olika smultronställen.

Mer läsning

Annons