Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin – får sluta

Den Bollnäsläkare som varit avstängd under utredning för överförskrivning av mediciner kommer inte att jobba mer för Region Gävleborg.
– Vi har satt in en rad åtgärder, men det har inte hjälpt, säger Elin Rosengren, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Gävleborg.

Annons

Det var för en månad sedan som läkaren stängdes av från sitt jobb inom psykiatrin i Bollnäs. Misstankar om en lång tids överförskrivningar av narkotiska läkemedel låg bakom avstängningen.

– Utredningen bekräftar en överförskrivning av beroendeframkallande läkemedel och att läkaren inte följt den rutin vi har inom området, säger Elin Rosengren.

Läs mer: Läkare utreds för kraftig överförskrivning

Psykiatrin har nu gjort en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om så kallad riskpersonal.

– Tror man att det finns en patientsäkerhetsrisk så ska man anmäla till IVO. De utreder individen, men det kan också bli att de kommer fram till att vårdgivaren skulle ha gjort mer, säger Elin Rosengren.

Om IVO kommer fram att läkaren inte gjort något fel, kommer han att kunna börja jobba hos er igen?

– Nej. Han hade en planerad pensionsavgång till sista oktober så han är pensionär nu.

Vad var det som gjorde att ni inledde undersökningen?

– I samband med ett vårdgivarmöte framkom på nytt synpunkter kring förskrivningen av den här typen av läkemedel hos den här doktorn. Då bestämde vi oss för att stänga av honom för att undersöka det här djupare.

Hur länge har det här pågått?

– Det är svårt att spekulera i. Vi har tittat på en månads patientkontakter under 2015. Sedan har vi haft kännedom om att det har funnits problem, men inte i vilken omfattning, sedan några år tillbaka. Vi har haft åtgärder tillsammans med den här läkaren sedan tidigare.

Läs mer: Läkare och tandläkare från Mellanöstern ska rädda liv och hälsa

Om problemen har varit kända i flera år, varför fick han jobba kvar?

– För att det finns problem inom vissa områden så är det inte skäl att avskeda en person. Man ska komma ihåg att beroendeframkallande läkemedel var förr i tiden en vanlig och effektiv behandling och i vissa fall är det adekvat att förskriva den här typen av mediciner. Så det går inte att säga att det alltid är fel.

Finns det andra läkare som har samma specialbevakning som Bollnäsläkaren?

– Nej, det gör det inte.

Läs mer: Nytt snabbspår för flyktingar ska rädda vården

Har bristen på läkare gjort att den är läkaren har kunnat jobba kvar fast han inte borde?

– Du menar om vi sett mellan fingrarna på grund av läkarbristen? Nej, så är det inte. Vi har satt in en rad åtgärder som vi trott skulle räcka. Men det har de inte gjort.

– Men det är klart, hade vi haft oändligt med doktorer så kanske han hade gått i pension tidigare. Men han har haft en önskan att jobba vidare, och vi har haft ett behov.

Läs mer: Ministern: Behöver göra mer åt arbetssituationen

Vilken typ av åtgärder har ni satt in?

– Vi har tagit fram en länsgemensam rutin för hur förskrivningen av den här typen av läkemedel ska gå till, som säger att vi ska vara restriktiva och följa upp noggrant. Det här har vi gått igenom med den där doktorn vid flera tillfällen. Vi har också tagit bort möjligheten att ringa direkt till honom och beställa recept. Han har känt sig pressad av vissa patientgrupper. Vi har också stöttat doktorn genom att föra över vissa patienter till andra läkare.

– Med facit i hand har det inte varit tillräckligt.

Mer läsning

Annons