Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare riskerar missa jobb i Europa

Den sudanske läkaren Yahia Rahim kräver att migrationsmyndigheterna lämnar tillbaka familjens pass så att han kan söka arbetstillstånd i Irland.

– Jag accepterar att vi inte får stanna i Sverige, men de svenska myndigheterna har ingen rätt att förstöra livet för oss, säger han.

Annons

Familjen besökte under fredagen Migrationsverket i Söderhamn för att bland annat diskutera förutsättningarna när de tvingas lämna Sverige.

– De talade om återresa till Sudan som enda alternativet, men i avslagsbeslutet på vår asylansökan står det att vi kan åka till ett annat land som är villigt att ta emot oss.

Tidningen har flera gånger berättat om ortopeden Yahia Rahim som sin första tid i Sverige bodde i Söderhamn och sedan i Bollnäs. Hans asylansökan avslogs av Migrationsverkets och hårda regler för läkare från länder utanför EU har gjort att han inte får arbeta som läkare i Sverige.

I början av juli fick Yahia Rahim och hans familj även ett nej i Migrationsdomstolen.

Redan 2003 antogs Yahia Rahim som medlem i det irländska läkarsällskapet. Den irländska medicinska myndigheten har nu konstaterat att han och hans familj uppfyller kraven för att söka visum i Irland.

– Men den irländska ambassaden i Stockholm har förklarat att de behöver originalpassen som migrationsmyndigheterna håller inne.

För Yahia Rahim är det inget alternativ att återvända till Sudan och därifrån söka arbetstillstånd i Irland.

– Myndigheterna kommer att döda mig och min situation är värre nu än tidigare, eftersom de ser att jag inte fått internationellt beskydd.

Enligt Yahia Rahims advokat Tore Ludwigs måste passen lämnas ut om de aylsökande kan visa upp visum till Irland och han anser att Yahia Rahid i sådana fall måste göra en ansökan om visum med hjälp av kopior på passen.

– I andra delar av världen och tidigare även i Europa innebar ett medlemskap i ett läkarsällskap att man hade rätt att arbeta i landet, men så är det inte längre. Det är ju staten som bestämmer, säger Tore Ludwigs.

Mer läsning

Annons