Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare kan ha gjort patienter läkemedelsberoende – kritiseras av IVO

Ännu en Bollnäsläkare kritiseras av IVO. Han har bland annat skrivit ut höga doser med narkotikaklassade läkemedel till patienter med alkoholproblem. En annan patient fick 33 tabletter dagligen av en beroendeframkallande medicin.

Annons

Den tid som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, granskat sträcker sig från april 2012 till mars 2014. I de fem synade fallen slår IVO fast att läkarens utskrivning av medicin till patienterna medfört en risk för att de ska utveckla ett beroende – eller att deras beroende kunnat fortsätta.

Läs om fler fall: Läkare skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin – får sluta

En av patienterna med smärttillstånd hade under många år fått en hög dos av det beroendeframkallande läkemedlet Stilnoct. Behandlingen påbörjades av en annan läkare, men övertogs sedan av den kritiserade läkaren. Beräkningar visar att patientens förskrivning under två års tid motsvarade 33 tabletter á10 mg per dag. IVO anser att läkaren borde ha reagerat på dosen och påbörjat en förändring av behandlingen.

En annan patient hade olika fysiska och psykiska besvär, samt kroniska alkoholproblem. Trots det fick patienten det beroendeframkallande läkemedlet Stesolid förskrivet mot ångest. IVO anser inte att det är en acceptabel behandling för en person med ett välkänt missbruk. De tycker inte heller att den förskrivna dosen varit rimlig.

Ytterligare en av läkarens patienter hade också kroniska alkoholproblem. Ändå skrev läkaren ut narkotikaklassad medicin. Under lite drygt ett år fick patienten 1 600 Citodontabletter förskriven till sig trots missbruksproblematik och leverskador. I journalen finns inga anteckningar som motiverar läkemedlet.

I ett annat patientfall väcks misstankar om överförbrukning och ett narkotikaklassat läkemedel dras in. Men personen får fortsatt en maxdos av Citodon förskriven. IVO anser att dosen är för hög.

Läs också: "Förskrivna mediciner är det största problemet"

Det sista fallet som IVO tittat på gäller en patient som under ett och ett halvt års tid fått 3 100 tabletter narkotikaklassade sömntabletter, vilket motsvarar nästan 15 tabletter om dagen.

IVO slår fast att det i samtaliga fall handlat om komplexa patientärenden där behandlingen ibland påbörjats av annan läkare. Trots det anser IVO att läkaren har ett ansvar för den fortsatta behandlingen och ger därför kritik.

Läkaren som är verksam i Bollnäs kommun har många år i yrket. Personen anser att vårdgivaren som gjort anmälan ger en allt för ensidig beskrivning av förskrivningen som rör ett fåtal patienter. Läkaren anser sig också vara ansvarsfull och omdömesgill. I ett yttrande till IVO ger läkaren exempel på sitt aktiva arbete med att minska riskerna för att patienter ska utveckla läkemedelsberoende.

Läs också:

Avstängde Bollnäsläkaren – så mycket narkotika skrev han ut

Äldre privata allmänläkare pekas ut som knarklangare

Mer läsning

Annons