Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare inför rätta för hot

Läkaren slog sig i huvudet och hade inte tillgång till de "högre hjärnfunktionerna". Det ledde till att han hotade att skära två läkare, två undersköterskor och en sjuksköterska i strimlor.

–Jag anser att det var en starkt bidragande orsak, sa läkaren när rättegången mot honom inleddes i går.

Annons

I slutet på mars gick läkaren på nattklubben Heartbreak tillsammans med sin hustru. I slutet av kvällen skulle paret hämta ut sina kläder. Läkaren slog sig illa i huvudet när paret ramlade och föll nedför den branta trappan.

Just slaget mot huvudet var uppenbarligen läkarens försvarslinje när han i går skulle förklara varför han hotade att ta livet av flera läkare och undersköterskor inne på akutmottagningen på Gävle sjukhus.

Enligt ett intyg, utfärdat av en neurolog i Söderhamn på den åtalade läkarens och hans klient begäran, var det traumat mot den främre hjärnhalvan som ledde till det anmärkningsvärda beteendet.

Det för läkaren otypiska beteendet kan förklaras av att denne inte hade "tillgång till de högre hjärnfunktionerna". Slaget i skallen låg även bakom personlighetsförändringen, skrev neurologen, och påpekade att läkaren har ett gott rykte bland kollegerna.

Den misstänkte läkaren själv höll med när det blev hans tur att svara på frågor.

–Jag är väldigt ledsen för det jag orsakat den här personalgruppen. Men jag har inget minne av att det hänt.

Tidigare under kvällen hade han druckit några öl, men inte särskilt många. Att han var berusad skulle därför inte ha orsakat hoten på akuten.

Detta var en viktig poäng för försvaret. Den som begår brott på grund av att han är full är helt och hållet ansvarig för vad han gör, enligt lagens sätt att se.

Uppsåts- och skuldfrågan kan däremot påverkas av att den misstänkte inte visste vad han gjorde på grund av ett slag mot huvudet.

–Jag köpte kanske fyra öl. Men av dem drack jag bara hälften eftersom vi gick upp dansade ofta och jag inte dricker från ett ölglas som stått utan uppsikt. Jag var glad men inte full, sa läkaren.

Tvärtom var våldet mot huvudet avgörande.

–Jag anser att det var en starkt bidragande orsak, sa läkaren.

Åklagaren Christer Sammens tänkte inte kalla in ytterligare en expertläkare för att ge synpunkter på skrivelsen från neurologen. Anledningen var att läkaren även är åtalad för en händelse i oktober då han ska ha gett sig på ett par i en bil, försökt dra ut dem och samtidigt ha kallat föraren för "neger".

–Du hade väl inte fått ett slag i huvudet då också? frågade Christer Sammens.

I dag fortsätter rättegången med de sista åtalspunkterna. Läkaren misstänks ha tafsat på en kvinna inne på Heartbreak och på en kvinnlig ambulanssjukvårdare som hjälpte till att lasta in honom i ambulansen.

På grund av att läkaren presenterade en skrivelse från en neurolog kan domaren komma att begära ett opartiskt yttrande från socialstyrelsens rättsliga råd.

Det gör det omöjligt att säga när domen kommer.

Mer läsning

Annons