Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare hotade akutpersonalen

Läkaren från Gävle misstänks för olaga hot, misshandel och sexuella ofredanden. Den 15 september startar rättegången mot honom i tingsrätten.

I dag är den 50-årige specialistläkaren tillfälligt omplacerad till Bollnäs.

Annons

Sedan början av juni arbetar mannen på en mottagning i Bollnäs.

- Han har skött sin tjänstgöring där klanderfritt och har enligt vårdenhetschefen fungerat bra under de månader som gått, säger verksamhetschefen inom läkarens specialitet.

Fallet med läkaren har väckt stor uppmärksamhet och utgången i målet blir sannolikt avgörande för om mannen får behålla sitt jobb och sin läkarlegitimation.

Det var i mars som händelserna i huvudmålet inträffade.

Läkaren hade festat om rejält på Heartbreak Hotel i centrala Gävle i samband med att han firade sin 50-årsdag. Kraftigt berusad föll han utför en brant trappa och skadade sig.

50-åringen slog i huvudet vid fallet och blödde kraftigt. Ambulans tillkallades och han fördes till akutmottagningen vid Gävle sjukhus.

Men i samband med att han skulle undersökas tappade han humöret helt. Han uppträdde mycket aggressivt och uttalade dödshot mot flera anställda.

Den läkarkollega som först behandlade honom fick en stor dos av ilskan.

- Jag ska sticka en pil i huvudet på dig och skära dig med kniv i slamsor, förklarade 50-åringen enligt förhören med målsäganden och vittnen.

Men alla som befann sig i behandlingsrummet hotades med ord som "Ni ska dö, ni ska dö allihop" och "Jag ska skära upp er i bitar".

Personalen har tagit mycket illa vid sig och säger sig känna stort obehag. Men en väktare som fanns på plats tror att olyckan gjort att 50-åringen inte var sig själv när han hotade alla i omgivningen.

- Detta beteende är inte likt honom. Vi har arbetat ihop på en annan avdelning, han är en trevlig karl, anser väktaren.

Men två anmälningar om sexuella ofredanden har också kommit in. En kvinnlig gäst har i förhör berättat om att läkaren före fallet tagit henne på brösten och tafsat. Även en kvinnlig ambulanssjukvårdare antastades i samband med läkaren skulle tas om hand i restaurangen.

Läkarens fru, som var närvarande i restaurangen, tror att traumat och chocken vid fallet utlöste händelserna. Hon beskriver honom i övrigt som lugn och utan alkoholproblem.

I polisförhören nekar läkaren till brott eftersom han inte säger sig minnas något. Det sista han påstår sig komma ihåg är att han satt och pratade med sin fru i restaurangen och "hade mysigt och trevligt". Det nästa han minns är att han vaknar i en cell hos polisen.

Mannens verksamhetschef avvaktar nu domen.

- Först när en dom vunnit laga kraft tar vi ställning till eventuella åtgärder, säger chefen.

Även Socialstyrelsen har kopplats in.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons