Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherden som gick i land

/
  • Lisbet Magnusson tillträdde den 1 april tjänsten som kyrkoherde i Arbrå–Underviks församling. Hon kommer närmast från Dalhems församling på Gotland.
  • Efter att ha varit runt på tre olika öar tyckte Lisbet Magnusson att det vad dags att gå i land.

Lisbet Magnusson är civilekonomen som började med teologistudier och blev präst.
Efter Grönland, England och Gotland har hon nu sökt sig till fastlandet, närmare bestämt till Arbrå.
Sedan den 1 april är Lisbet Magnusson ny kyrkoherde i Arbrå-Undersviks församling.

Annons

Församlingsborna, åtminstone de som går i kyrkan, har redan sett och hört den nya kyrkoherden. Lisbet Magnusson välkomnades till sin nya församling vid högmässan i Arbrå kyrka den 10 april. Den 29 maj kommer biskop Ragnar Persenius och håller en mottagningsgudstjänst.

Lisbet Magnusson blev präst ganska sent i livet. Hon prästvigdes när hon var 44 år och hade dessförinnan arbetat med företagsbeskattningsfrågor på skatteförvaltningen i Sundsvall och Uppsala.

Anledningen till att Lisbet började läsa teologi var att det på 80-talet rådde prästbrist i Härnösands stift, där hon då bodde. För att rätta till det erbjöd stiftet alla intresserade att börja läsa teologi på distans.

En som nappade var Lisbet.

Inte för att hon var på det klara med att hon skulle bli präst, utan främst för att söka svar på frågor som rörde den egna tron.

De svar hon fick innebar att Lisbet till slut tog beslutet att det nog var präst hon skulle bli.

Då hade hon redan varit på Grönland, den första av hennes tre öar. Där bodde Lisbet och hennes dåvarande man, som var snickare, i två år och där föddes hennes två första barn.

Nästa ö för Lisbet blev England. Ett ekumeniskt samarbete mellan anglikanska och lutherska kyrkor var anledningen att hon hamnade där.

- Jag skulle arbeta där i åtta månader, men blev kvar i åtta år, säger hon.

Tillbaka i Sverige blev det ännu en ö, Lisbets tredje. 2006 fick hon tjänst som kyrkoherde i Dalhems församling på Gotland.

Efter några år där beslutade sig Lisbet för att det fick vara nog med öar, nu var det dags att gå i land.

Mer läsning

Annons