Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig medalj till Åsa Jinder – som firar 40 år som artist

/
  • Åsa Jinder tar emot H.M. Konungens medalj på kungliga slottet i dag.

Fyrtio år har gått sedan hon "träffade nyckelharpan" för första gången. Det klickade direkt. På torsdag får Åsa Jinder ta emot en kunglig utmärkelse för sina insatser som riksspelman.

Annons

Åsa Jinder började spela nyckelharpa som 12-åring och var bara 15 år gammal när hon 1979 erövrade Zornmärket i silver, vilket samtidigt är lika med titeln riksspelman. Än i dag är hon den yngste nyckelharpspelaren som har lyckats med det.

Lyssna på Åsa Jinders nya låt här!

Hennes karriär – mestadels utanför den för riksspelmän klassiska folkmusikrörelsen – innefattar bland mycket annat ett knippe grammisar, guld- och platinaskivor samt en seger i Eurovision Song Contest (med norska gruppen Secret Garden år 1995).

Läs också: Jinder den yngre vann grammis

Lagom till sitt 40-årsjublieum som artist får hon nu ta emot den prestigefyllda utmärkelsen H.M. Konungens medalj, 8:e storleken i högblått band, på kungliga slottet i Stockholm. Motiveringen lyder "För betydande insatser som riksspelman".

– Jag är väldigt glad och stolt över att få den här medaljen. Bekräftelse är ju alltid kul, och om man nu ska mäta utmärkelser och medaljer så är den här nog rätt svårslagen. I alla fall i min värld, säger Åsa Jinder och ler.

Vi träffas i Acktjära, i huset där Åsa Jinder bor tillsammans med maken Jonas Otter. Hundarna Arnold och Yvonne – stadiga och ytterst vänliga bitar av rasen Olde English Bulldogge – bjuder på ett minst sagt entusiastiskt välkomnande innan Åsa bjuder på kaffe vid köksbordet.

Åsa Jinder har den senaste tiden utbildat sig till samtalsterapeut och håller just nu på att utbilda sig även till relationsterapeut.

– Det är bland det roligaste jag har gjort. Att bli samtalsterapeut var faktiskt mitt drömyrke innan jag mötte nyckelharpan. Det känns rätt på samma sätt som det kändes rätt när jag började spela nyckelharpa.

Med ett uppdrag som familjehem för socialtjänsten som kräver tid och engagemang gör hon för tillfället bara ett par artistuppdrag i månaden. Men nu kanske blir det mer under en period framöver, det beror lite på hur hennes alldeles nysläppta singel, med titeln "Vi har älskat länge nu", slår.

Lyssna på Åsa Jinders sång "Vi har älskat länge nu" här

– Jag vet att det är en bra låt, men det räcker oftast inte. Man måste ha lite tur också, det är mycket tillfälligheter.

Textmässigt är låten en sen uppföljare till Åsas jättehit "Av längtan till dig" från 2001. "Vi har älskat länge nu" handlar, som titeln antyder, om det långa och varaktiga kärleksförhållandet.

– Jag tänkte på alla människors rätt att ha en relation med precis vem man vill, och friheten att börja på en ny kula med någon annan om det inte funkar. Det är ju fint, och något som jag står för. Men så tänkte jag också på alla andra, som väljer att stanna varenda gång som man kanske tänkt tanken att gå. Det finns sådana tillfällen i alla relationer, när man känner att man skulle vilja vara i ett annat hus eller till och med ett annat land kanske. Men om man lär sig att om man bara backar en stund, så kommer hjärtat att ropa efter den här människan igen och det är något som fascinerar mig lika mycket varje gång.

Läs också: Åsa Jinder en av sommarpratarna i radio

Att texter handlar om brusten kärlek eller himlastormande nyförälskelse är vanligt, men Åsa ville gå en annan väg.

– Det skrivs så lite sånger om de som stannar kvar, om de som väljer och har modet att stanna när man ser att andra har valt att gå. Det var min tanke kring den här melodin, som jag fick från Mathias Denneberg. Jag kände så mycket för den så jag ville hitta en text som kändes viktig.

Om låten blir en hit återstår att se, men redan har Åsa fått bekräftelse på att den har väckt intresse. Under intervjun plingar det till i Åsas inkorg.

– Oj, de undrar om jag vill uppträda i Bingolotto. Vad roligt! Det blir ett stort ja till svar, konstaterar Åsa spontant.

Men innan det eventuellt blir besök i Oldsbergs studio ska hon ta emot kungens medalj på slottet.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning