Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturspäckad vecka vid Bymella: "Det är kolossalt mycket som händer"

/
  • I Annefors fick man för något år sedan följa arbetet med hur man bygger en kolmila.
  • Bymella brukar även innebära opera för barnen. Här är det Hoffman på äventyr, i år blir det Carmen, Toreadoren och Tjuren Ferdinand.
  • Inga Malm har varit med att arrangera Bymella från starten för 18 år sedan.

De första tio åren Bymella anordnades sa Inga Malm varje år i sitt avslutande tal: Vi får se om vi ses nästa år.
– Nu är vi inne på 18:e året så nu har jag slutat med det. Vi ses nästa år, säger jag bara, säger Inga Malm, som varit med och arrangerat Bymella från starten.

Annons

Människor, möten, musik och mat. Så sammanfattar arrangörerna själva Bymella – kulturveckan som i år äger rum 22–31 juli i områdena Utomherten, Finnskogen och Hanebo. Över 70 punkter listas i ett fullmatat program och det rör sig om både gammalt och nytt, säger Inga Malm, ordförande i Utomhertens bygdeförening.

– Om jag ska nämna några nyheter så är det bland annat en dag om Finnskogsriket, där man bland annat kan få höra berättelsen om den försvunna sågverksbyn Pankfors. Vi anordnar också, i samarrangemang med Hällbo IF, Bymellaloppet med två olika sträckor och en hinderbana för barnen. I Ordenshuset blir det som en egen filmfestivalkväll där de visar film från Hå-teatern, som var verksam för sisådär 20 år sedan.

Läs även: Blandad Bymella lockar besökarna

Bymella kryllar också av loppisar, öppna hus, cykelturer, konserter, kaféhäng och konstutställningar. På Loses blir det operatoner i form av Carmen, även barnen får sin egen uppsättning av densamma – Carmen, Toreadoren och Tjuren Ferdinand. För den med specialintresse fjäderfän anordas också en hönsbytardag i Knisselbo.

– Ja, det är kolossalt mycket som händer. Man brukar inte hinna med allt man vill göra. Men man får göra upp ett program med favoriter och gå efter det, säger Inga Malm.

Själv vill hon särskilt nämna visfestivalen på Loses, som hon menar under alla år haft en sättning av artister som är fantastisk. I år är det stora dragplåstret Dramatenskådespelerskan Stina Ekblad.

Även om Inga Malm hållit på med Bymella under 18 år, finns det fortfarande programpunkter hon inte vill missa. I år har hon siktat in sig på en särskild:

– Det ska hållas matlagningskurs i kimchi och det vet jag inte alls vad det är. Så det tänkte jag att jag skulle lära mig i år, säger Inga Malm.

Läs även: Folkligt när Finnfara bjöd till Bymella

Mer läsning

Annons