Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul med slöjd

/
  • Det fanns material i olika former och färger att välja bland. Några hade även tagit med sig gamla saker hemifrån.
  • Ida Axelia Blixt gjorde blommor av sugrör, värmeljus, brustablettsformar, kapsyler och ståltråd. Bredvid sitter kursledaren Kristina Sundkvist.
  • Linnea Johanna Blixt arbetade koncentrerat med sitt vindspel.
  • Trådar i olika färger fanns att tillgå.
  • Tuva-Fiona Blomqvist hade sytt ett nålhus med stjärnfall.
  • Julia Elfstrand med sitt akvarium som hon tillverkat av äggkartong, sugrör, knäckformar och hållare till brustabletter för kalvar.
  • Alva Skyttner hade hittat fat på loppis och tillsammans med gamla ljusstakar som hon sprayade i silverfärg blev de till ett kakfat.
  • In i det sista lyste fliten kring bordet. Närmast kameran funderar Erik Skyttner över hur han ska färdigställa sin rymdraket.
  • Efter städningen visade hela sluga gänget glatt upp sina dagsverk.

På hälsingegården Gästgivars i Vallsta har det hållits slöjdkurs varje tisdag under juli månad.

Annons

Ordet slöjd kommer från fornsvenskans slöghp. Det motsvarande adjektivet är slögher och det betyder att vara slug, skicklig, händig och konstfärdig.

På Gästgivars i Vallsta har det på tisdagarna i juli månad kryllat av sluga barn. De har fått arbeta med olika slöjdtekniker associerade till skilda teman, så som fest, textilt, trä och återbruk. På tisdagen var det dags för fjärde och sista gången och då arbetades det för fullt med återvunnet material. Deltagarna hade för dagen dessutom fått en utmaning av kursledaren Kristina Sundkvist. De skulle hitta på hur de kunde använda sig av överblivna patroner från en flaska med sprutgrädde.

– Vi får så otroligt många sådana här över på mitt jobb så då tänkte jag att barnen kan få komma på nya användningsområden till dem, berättar hon.

Det sprayades, målades, limmades, klipptes, syddes och mycket mer med otrolig energi och fantasi. Akvarium, kakfat, nålhus, rymdraketer, blommor, vindspel, drömfångare var bara några av de saker som skapades under tisdagen. In i det sista jobbades det frenetiskt, det fanns knappt tid för vare sig fika eller städning.

När deltagarna slutligen visade upp sina alster och berättade hur de hade löst utmaningen var det en imponerad kursledare som gjorde båda tummarna upp.

– Ni har klarat uppgiften med bravur och nu tagit examen i den här kursen, sa Kristina Sundkvist innan det var dags att säga tack och hej för den här sommaren.

Mer läsning

Annons