Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Familjeleken har blivit gammal skåpmat

Mamma, pappa, barn. Det är så vi har lekt i alla tider. Och i dockskåpslekens miniatyrvärld är familjebilden cementerad. En "klassisk" familj består av mamma, pappa, en pojke och en flicka. Men livet och tiden förändras och nu är det dags att också dockskåpen hänger med i samhällets utveckling.

Annons

När jag ser mig omkring och räknar bland mina vänner och bekanta är det numera endast ett fåtal som lever i den sammansättningen; med en mamma och en pappa och några barn.

Det är väldigt ofta en förälder och några barn. En mamma och ett barn. Kanske en pojk- eller flickvän. En mamma och en bonusmamma. En mamma och barn och bonuspappa och nya syskon och bonussyskon och en pappa och en bonusmamma och ytterligare bonussyskon... Alltså, de här familjeträden växer utan hejd. Det är päron och äpplen och mandariner i en och samma krona.

Skämt åsido. Om vi tänker på barnen och den betydelsefulla leken så är det här något som får hjärtat att hoppa till. Det är ingen lätt match att inreda ett dockskåp till ett barn av vår tid.

Det var en liten flicka som skulle få just ett sådant. I utbudet fanns den ovan nämnda "klassiska" familjen. Kör upp det i ansiktet på ett några-årigt skilsmässobarn eller en knodd kommen ur ett samkönat förhållande: "Så här, mitt barn, ser en familj ut".

Tusan heller, tänkte föräldern och sökte tröst hos Astrid Lindgren. Pippi med vänner fick flytta in i huset i stället.

Vi är många som fajtas med normer hela dagarna, på en massa olika vis. Bara det att räkna om semesterarrangörernas och hotellens familjeerbjudanden är tidsödande – och ändå en skitliten detalj i sammanhanget.

En lösning är väl att köpa en dockfamilj och sedan sälja en av föräldrarna på Blocket. Men det känns å andra sidan som att göra verklighet av ett ganska vanligt skämt kring bråkiga ungar – stor risk att skapa mardrömmar alltså.

Ett annat alternativ är att gömma undan den ena vuxendockan i en vecka eller fjorton dagar, beroende på hur umgänget är uppdelat, och sedan ta fram och växla den vuxna individen i skåpet.

Köpa två familjer och blanda som en vill.

Eller helt enkelt tälja alternativt gjuta egna figurer.

Det är anmärkningsvärt att dockskåpstillverkarna inte tagit fasta på det här med stjärnfamiljer ur en kommersiell synvinkel. Det skapar ju enorma chanser till följdförsäljning. Ett till dockhus. Med fler små plastfigurer. Som också behöver möbler och lampor, hundar och små tennisracketar för att varannan-vecka-boendet ska rulla på. En fullt bemannad IVF-klinik.

Skämt åsido, igen. Förstå att en familj är en sammansättning av människor. Inte av kön. Sälj de små påklädda plastbitarna i lösvikt i stället. Låt oss själva bestämma hur vi vill att våra skåpfamiljer ska se ut.

Läs fler krönikor av Eva Persson:

Snygg, dum och rätt rik

Vad svarar man på frågan om zombier finns på riktigt?

Den starka kraften i att drömma

Mer läsning

Annons