Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Det är skillnad på folk och folk

Plötsligt så fanns han där... Oscar! Efter nio månaders väntan var han äntligen redo att förgylla denna värld med sin blotta existens. Och vilket vackert litet barn sen ... så där underbart ljuvlig som bara en nyfödd bebis kan vara. Ett oskrivet blad, redo att ta världen med storm. Sedan han gjorde entré i den här världen kommer inget längre bli sig likt för min del.

Annons

Sju och ett halvt år senare föds en annan liten Oscar. Med all säkerhet är han också så där alldeles underbar och fin. Men den Oscar som föddes häromdagen har jag, i ärlighetens namn, inte ägnat många sekunders tankeverksamhet åt, till skillnad mot vad jag gjort åt den andra lilla Oscar som föddes för flera år sedan.

Självklart kan jag glädjas lite å Oscars föräldrars skull, nu när jag trots allt blivit varse om att han fötts. Men mycket mer än så tänker vill jag inte upplåta av min egen tid åt ett för mig obekant barn som jag med största sannolikhet aldrig kommer lära känna personligen, eller för den delen ens träffa.

Och det tycker jag är helt rätt.

För ska jag behöva ägna tid och tankeverksamhet åt alla barn som föds av kvinnor jag inte känner kommer jag inte ha speciellt mycket tid till övers för någonting annat.

Ändå kommer jag att få reda på precis allt som denna obekanta lilla Oscar har för sig under resten av mitt liv, vare sig jag vill det eller inte. Enbart därför att han, helt ovetandes, fötts till prins.

Åh, vad jag önskar att lille prins Oscar skulle få samma typ av uppväxt som min lille Oscar fått. Att han, utöver gränslös kärlek från sina föräldrar, också får känna på hur det känns att bli hämtad sist av alla från dagis när både mamma och pappa tvingats jobba över. Eller hur det är att sitta i pappas knä inklämd på en överfull akutmottagning halv tre på natten med skyhög feber och vänta på sin tur.

Jag hoppas också att han skulle få känna hur det känns att tvingas sommarjobba med att sätta plant för att få ihop tillräckligt mycket pengar för att ha råd att köpa en begagnad moped på Blocket. Och hur det är att få ett besked på posten där det står att han inte antagits till utbildningen han vill gå, eller nekas att komma till en arbetsintervju tack vare hans konstiga efternamn. Så som min Oscar, och så många med honom, kommer att få göra.

För Sverige ser nämligen ut så i dag.

Men så kommer det givetvis inte att bli för lille prins Oscar. För han är ju född till prins. Och därför kommer han bli särbehandlad och kunna glida på en räkmacka genom resten av sitt liv.

Det är sjukt.

I min värld är alla människor lika mycket värda. Men i Sverige gör vi fortfarande skillnad på Oscar och Oscar.

Den ene må vara prins i Sverige. Men min prins kommer han då aldrig att bli. Min prins Oscar bor nämligen hemma hos mig. Och i mina ögon är han inte bara en liten pris, han är kung!

Läs fler krönikor av Christian Massana

Nu ska det smaka med lite feber och spya

På med handskarna och slå hen på käften

Det var inte alltid bättre förr

Jag håller aldrig tyst

Fråga mig så ljuger jag

Varför ta omvägen förbi Mars?

Mer läsning

Annons