Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Den starka kraften i att drömma

/

Annons

Ibland kan livet kännas tomt. Det är som att tankarna går in i ett omöblerat rum utan synliga dörrar och stannar upp, ovissa om var de ska ta vägen härnäst.

Men om de får nöta runt där ett tag i lugn och ro träder lönndörrarna fram. Lösningar, framtidsplaner, mål och mening. Sådant kommer fram när tankarna har ork och kraft att fantisera.

För människan har ett behov av att drömma.

För de flesta spelar önskningarna en viktig roll i att driva livet framåt, att förverkliga sig själva och skapa en betydelsefull tillvaro.

Oavsett om det vi drömmer om är väldigt stort och fjärran eller ganska litet och inom räckhåll.

Jag tycker det kan vara svårt att föreställa mig själv ett antal år framåt i tiden. Jag har inte sådana konkreta mål som jag hela tiden jobbar fram mot, uppfyller och sedan sätter upp ett nytt.

Mina drömmar går i vindlar. De svävar runt omkring, vrider sig och skiftar i färg. Nästan som ett norrsken.

Det viktiga är hur som helst känslan av att en förändring är görlig. Och eftersom jag är född i ett land där jag kan leva i frihet, har jag alltid haft möjligheten att drömma. Jag har kunnat tala fritt och uttrycka mina åsikter. Jag har kunnat studera och skaffa mig det jag behöver och de flesta saker jag vill ha. Jag har rört mig fritt och inte begränsats från att besöka vissa platser eller ta kontakt med människor i min omgivning.

Jag såg en dramafilm om en grupp människor som besteg Mount Everest. Filmen är visst baserad på en verklig händelse, om en expedition som gick fel. Därför stannade handlingen kvar i mig, den ställde saker på sin spets.

Folk blev sjuka av syrebristen och det kom stormar och människor blev kvar på berget, onåbara för de som fanns i baslägren. Ensamma frös de ihjäl i snödrivor.

Och jag tänker så mycket på om det var värt det, att dö för drömmen om att nå toppen av världens högsta berg.

För några veckor sedan träffade jag en grupp ungdomar. Vi pratade om världen och om människor på flykt. Om hur vissa människor väljer terror framför kärlek och om andra som tvingas lämna allt. Och kanske förlorar än mer på färden.

Jag tänker också mycket på vad de ungdomarna sade, för i pratet kom så många kloka saker fram. Om de som kommer till vårt land och om den starka kraften i drömmar:

– De är människor som vill drömma stort. Det är därför de flyr.

Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är just det; människor. Det är viktigt att tänka på vad vi delar med varandra och bära med oss det när vi möts.

Genom drömmarna kan man förstå en del om människan, även om man inte fullt ut förstår alla hennes handlingar.

Genom att lyssna till vad vi känner, tänker och drömmer om kan vi bygga gemenskap.

Mer läsning

Annons